De eerste twee Global Leadership Summits in Drachten en Rotterdam net achter de rug. Deelnemers werden twee dagen lang door sprekers uit kerk, wetenschap en bedrijfsleven uitgedaagd en geïnspireerd om het beste uit hun leiderschap te halen. Ze kregen praktische handvatten aangereikt hoe ze hun invloed als leider kunnen vergroten in hun eigen omgeving. Een aantal enthousiaste deelnemers laten we aan het woord:

  • Verrijkende dag, samenvoegend, geweldig om christen te mogen zijn en door beter leiderschap mensen te motiveren in kerk, bedrijf en zeker privé.
  • De GLS geeft altijd weer energie om door te gaan.
  • Het heeft me aangemoedigd om met ogen van geloof naar mijn team te kijken, de potentie in hen te zien en te weten hoe ik eraan kan bijdragen dat dat ontwikkeld wordt.
  • Het was geweldig inspirerend en zowel voor hoofd, hart en handen top. Laatste toespraak over moed, de Bijbelse visie raakte me en zorgt dat ik een aantal zaken ga oppakken.
  • Opbouwend! Heeft me m’n focus weer goed gezet.

Wil je ook een GLS bijwonen? Dan kan! Snelle beslissers kunnen nog naar Aalsmeer (24-25 november), en anders zijn er nog mogelijkheden in januari: Eindhoven (19-20 januari) en Veenendaal (26-27 januari). Meer informatie en direct aanmelden: www.opwekking.nl/gls.

Toen David mij drie jaar geleden meevroeg naar de GLS (Global Leadership Summit) in Veenendaal, was mijn eerste reactie: wat ís dat? Ik had het nog niet eerder voorbij horen komen, dus het zei me in eerste instantie niets. Toen David me vertelde dat het om een leiderschapstraining ging, waarbij we met z'n allen vanaf een groot scherm naar buitenlandse sprekers zouden kijken, had ik mijn mening al klaar: ‘Dat is niks voor mij! Ik ben toch geen leider!? En waarom zou je met z'n allen naar zo'n groot scherm kijken? Ga jij maar!’

Toen David van de GLS thuiskwam, zag ik dat hij enthousiast was. Hij vertelde honderduit over de dingen die hij had gehoord. Hij had zelfs een usb-stick met het onderwijs meegenomen om mij en anderen te kunnen enthousiasmeren. En dat hielp! Want het jaar daarop was ik, in tegenstelling tot het jaar daarvoor, wél te porren voor de GLS. Ik kon nu met eigen ogen zien wat het allemaal inhield en... dat maakte ook mij enthousiast! Ik merkte dat het onderwijs lang bleef hangen en dat het me uitdaagde om wat ik had gehoord meteen in de praktijk te (willen!) brengen. Ik moest mijn mening bijstellen: de GLS was juist heel gaaf en leerzaam! Voor iedereen!

Toen zich het jaar daarop de mogelijkheid voordeed om mee te gaan naar Chicago, de plaats waar je de GLS live kunt meemaken vanuit het kerkgebouw van Willow Creek (samen met zo'n tienduizend bezoekers!), hoefden David en ik niet lang na te denken: dat gingen we natúúrlijk doen! We plakten er meteen twee dagen 'binnenstad Chicago' aan vast, om onze ogen alvast de kost te geven in deze grandioze stad, die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Toen de eerste dag van de GLS aanbrak, kwamen we opnieuw ogen te kort. Wat een enorme kerk! Wat een organisatie! Wat een atmosfeer! En, last but not least: wat een lieve mensen! De eerste persoon naar wie we mochten luisteren was Bill Hybels, voorganger van Willow Creek en voortrekker van de GLS. Toen ik naar zijn onderwijs, oftewel zijn hart, luisterde werd mij in een klap duidelijk waarom deze kerk, maar ook de GLS waren uitgegroeid tot zoiets groots: het is een man met een onmiskenbare passie voor mensen! En dat niet alleen. Bill Hybels' hart is erop gebrand om het beste in ieder mens omhoog te halen. Niet alleen door zelf een goede leider te zijn, maar juist ook anderen ervan te overtuigen dat ze leider zijn. Leider in de dingen waar ze goed in zijn, leider van hun gezin, leider van hun dromen en ook leider van hun hart! Ik werd diep geraakt en hield het niet droog. Er werd mij met zoveel liefde, passie en overtuiging duidelijk gemaakt: Joyce, ook jij bent een leider! Of je nu wilt of niet!

Deze overtuiging is voor mij de rode draad door de hele conferentie geweest. Of het nu op privé, geestelijk of zakelijk vlak is: je hebt als aardbewoner een belangrijke taak te vervullen. Van essentieel belang daarbij is dat je altijd op je plek bent: daar waar jij ten volle tot je recht komt met jouw talenten en capaciteiten. En natuurlijk! Dat geldt niet alleen voor jou, maar voor alle mensen om jou heen. We hebben elkaar keihard nodig om het beste in elkaar omhoog te halen. De vraag is alleen: in hoeverre zijn we bereid hiermee bezig te zijn? Hoe vaak zijn we niet meer gericht op de ontwikkeling van onszelf, ons gezin, onze kerk, onze functie, ons bedrijf etc.?

We zijn allemaal leider. Of we nu willen of niet. We staan immers allemaal in contact met mensen. ‘Maar... ik ben altijd thuis met mijn kinderen!’ Ook dan ben je een leider. Op het moment dat jij opgewekt of juist chagrijnig bent, ben jij namelijk sfeerbepalend en dus leidend. Bewust of onbewust. De GLS daagt je uit om niet langer onbewust leider te zijn, maar bewust. In je kerk, thuis, op je werk, op straat of waar dan ook. Wat er kan gebeuren op het moment dat je dit doet, daar is Willow Creek en de GLS het levende bewijs van: het groeit gegarandeerd uit tot iets groots!

Ik daag je uit om de komende GLS in Nederland niet te missen. Het zal je in je kracht zetten en je aansporen om anderen in hun kracht te zetten. Op het moment dat wij besluiten ons leven te geven voor anderen, wandelen we in de voetsporen van Jezus. Hij ziet echt altijd het beste in ons en helpt ons dit tevoorschijn te halen. Anderen tot bloei zien komen neemt geen energie, maar geeft energie, omdat we gemaakt zijn om leven door te geven. Zorg dat je erbij bent komende keer. En echt, dat videoscherm met buitenlandse sprekers went binnen no-time. Je waant je gewoon even twee dagen in Chicago, hoe leuk is dat!

Door: Ruben Flach

Leiderschap is een actueel thema. Niet alleen in het bedrijfsleven maar steeds vaker ook in kerken, gemeenten en organisaties wordt gesproken over leiderschap en leiderschapsontwikkeling. De een reageert opgelucht: ‘Gelukkig gaan we het er over hebben!’, anderen hebben er moeite mee en vinden dat er niet teveel nadruk op moet liggen.

In christelijke kringen wordt het onderwerp leiderschap vaak teruggebracht tot de stelling ‘echt Bijbels leiderschap is dienend leiderschap’. Daarmee is het onderwerp dan ook klaar en praten we er vaak niet meer over.
Maar wat bedoelen we eigenlijk met leiderschap? En als we over leiderschap praten, over wie hebben we het dan? Hoe ziet dienend leiderschap er uit en hoe werkt dat dan? Dit zijn belangrijke vragen die vooraf gesteld moeten worden, nog voordat we het over de vorm en de uitwerking kunnen hebben.

Definitie van leiderschap
John Maxwell, een bekende schrijver en spreker van vele boeken over leiderschap is bekend vanwege zijn definitie van leiderschap: ‘leiderschap is invloed, niets meer en niets minder’. Maxwell is christen en vanuit zijn geloof en kennis op het gebied van leiderschap is hij een van de meest invloedrijke schrijvers in de Verenigde Staten en ver daarbuiten geworden. Ik denk dat hij gelijk heeft met zijn - toch wel kort en bondige - definitie van leiderschap.

Natuurlijk kun je dan gelijk de discussie voeren over hoe je moet omgaan met invloed. Velen van ons hebben ongetwijfeld ervaringen met en verhalen over mensen - vaak in leiderschapsposities - die hun invloed verkeerd hebben gebruikt. Verkeerd gebruik van invloed, van leiderschap, kan leiden tot manipulatie. Dit is nooit goed te praten en heeft helaas veel schade gebracht. Maar ook in situaties waarin een verkeerde vorm van invloed wordt gebruikt, is een belangrijke vraag: hoe gaan wij daarmee om? Hoe geven we in zo’n situatie leiding aan onszelf, aan ons eigen leven?

Invloed als uitgangspunt
Als we invloed als uitgangspunt nemen voor de definitie van leiderschap, wordt het antwoord op de vraag wie we bedoelen als het gaat om leiderschap, ook meteen veel duidelijker. En de groep die we als leiders kunnen benoemen wordt ook een stuk groter.

Ten eerste begint leiderschap altijd bij onszelf. Leiders, in welke positie ook, moeten allereerst leren om leiding te geven aan zichzelf. John Maxwell zegt dat ‘we moeten leren om leiding te geven aan de moeilijkste persoon om te leiden, wijzelf’. Het is toch veel gemakkelijker om anderen te vertellen wat ze zouden moeten doen, dan eigen voornemens en besluiten vol te houden. Toch is de Bijbel duidelijk over dit principe. Denk maar aan de stelling van Jezus over de splinter en de balk in Mattheüs 7:3-5. Het begint dus bij onszelf.

Vanuit wie wij zijn, en vanuit de genade die we gevonden hebben in Christus Jezus, mogen we dan invloed hebben op anderen. Denkend vanuit invloed is leiderschap veel breder dan we soms beseffen. Wat te denken van moeders, vaders, opa’s en oma’s en de invloed die zij hebben op hun (klein)kinderen. Is dat geen leiderschap? En leraren, zondagsschoolwerkers, tienerwerkers, jeugdleiders, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nee, leiderschap is niet alleen gegeven aan oudsten, voorgangers of dominees. Ook niet alleen aan teamleiders, managers, directeuren of andere mensen met formele leidinggevende posities. Leiderschap is veel breder dan dat.

De Bijbelse visie op leiderschap is bovendien helemaal niet ‘van boven naar beneden’ (top-down). We lezen zoveel verhalen van mensen in de Bijbel die door hun getuigenis gelegenheid kregen om ‘van onder naar boven’ te beïnvloeden, leiding te geven. Denk aan Jozef, Daniël, Ruth, en vele anderen.

De Bijbel zegt dat wij geroepen zijn als licht van de wereld, en ook als ‘zout der aarde’. We zijn geroepen om invloed te hebben, om het verschil te maken! Het Boek verwoordt het prachtig: ‘U bent het zout dat de wereld leefbaar moet houden. Maar als u uw invloed verliest, wat moet er dan van de wereld worden?’Ik ben ervan overtuigd dat we in kerken en gemeenten veel meer aandacht moeten schenken aan de invloed en het leiderschap dat we in deze maatschappij mogen laten zien. Gemeenteleden moeten veel bewuster toegerust worden om in ‘het dagelijkse leven’ leiders te zijn, invloed te hebben. Wij mogen, in afhankelijkheid van God, zijn koninkrijk zichtbaar maken door ons eigen leven. Dat is een prachtige, maar ook belangrijke verantwoordelijkheid.

Wat is er in jouw en mijn leven zichtbaar van het feit dat we Jezus Christus hebben ontmoet? Hoe wordt dat zichtbaar op ons werk? En op de manier waarop wij omgaan met onze collega’s en onze leidinggevenden? Welke invloed hebben wij in onze omgeving, thuis of op het werk?

Dienend leiderschap, tot slot, is het leiderschap dat de ander helpt om te groeien en zich te ontwikkelen tot de persoon zoals God hem of haar bedoeld heeft. Om de plek te bereiken die God voor die persoon bedoeld heeft. Dat betekent niet alleen maar dat we aardig zijn, maar dat we gaan voor echtheid, voor de waarheid. Daarmee dienen we de ander het meest.

De Global Leadership Summit komt eraan: in november ben je welkom in Drachten, Rotterdam en Aalsmeer (nieuwe locatie!), en in januari in Eindhoven en Veenendaal. Overweeg je om te komen, maar weet je het nog niet zeker? Lees dan onderstaande top 3 van redenen waarom je de GLS, een van de grootste leiderschapsconferenties ter wereld, niet mag missen dit jaar!

#3. Gevarieerd aanbod van sprekers uit kerk, samenleving, wetenschap en bedrijfsleven
Tijdens de GLS2017 zijn 10 topsprekers te horen van gerenommeerde organisaties en bedrijven, waaronder Facebook, Google, International Justice Mission en meer. De diversiteit van de sprekers biedt een unieke mix van visie, inspiratie en praktische vaardigheden die je direct kunt toepassen – waar jij ook maar leidinggeeft. Bekijk het programma en het complete sprekersoverzicht.

#2. Je betrokkenheid helpt moedige leiders overal ter wereld
Los van de GLS in Amerika vindt de Summit op meer dan 775 plaatsen in 128 landen plaats. De Global Leadership Summit is de grootste leiderschapsconferentie ter wereld, en wordt in meer dan 60 talen vertaald. Veel van de inkomsten van de Summits in Amerika en West-Europa wordt gebruikt om leiders toe te rusten in gebieden waar minder middelen beschikbaar zijn. Zo kunnen zij de Summit in hun eigen regio bijwonen.

#1. Je groeit in leiderschap
Onafhankelijk onderzoek van Excellence in Giving wijst uit dat investeren in het bijwonen van de Summit een van de meest vruchtbare investeringen is voor je leiderschap. Hieronder vind je een aantal uitkomsten van het onderzoek:

Teamwork 83%
83% van de deelnemers ervaart een verbetering in teamwork, meer arbeidsvreugde en productiviteit

Effectiviteit 61%
61% van de deelnemers vindt dat de organisatie effectiever is vanwege een duidelijkere visie

Betekenis 87%
87% heeft een groter besef van betekenis en tevredenheid in hun persoonlijk leven en op het werk

Betere leiders 81%
81% geeft concrete voorbeelden van hoe hun leidinggevende een betere leider is geworden door de Summit

Grace Family Church is een eigentijdse Zuid-Afrikaanse kerk die op verschillende plaatsen in Durban samenkomt. Ze is vanaf 2000 partner van de Willow Creek Association en organiseert ieder jaar de GLS. Toen de kerk een aantal jaar op rij het maximum aantal deelnemers trok, hadden ze de indruk dat het goed zou zijn om de GLS twee keer te organiseren om ruimte te bieden aan meer mensen.

Als we een vrouw ontmoedigd horen verzuchten: ‘Ik ben alleen maar moeder, geen leider’, is onze primaire reactie waarschijnlijk: ‘Maar er is niemand met grotere invloed dan een moeder!’ Moeders beschouwen zich echter vaak niet als leider, tenzij ze een team in een bedrijf, organisatie of in een bediening leiden.

De GLS breidt wereldwijd uit, en de vraag naar de mogelijkheid om de Summit in gevangenissen te houden, groeit. Elke stad die met die vraag komt, heeft dezelfde passie: leiders binnen de muren van de gevangenis bemoedigen en toerusten met goddelijke leiderschapsprincipes. Zodat ze als ontslagen worden (en zelfs indien niet), ze beter zijn voorbereid op het maatschappelijke leven en een positieve bijdrage kunnen leveren.

Toen deze Pakistaanse leider - werkzaam in het onderwijs - de Global Leadership Summit bezocht kon hij niet vermoeden hoe God hem zou gebruiken. Hij koos ervoor zich open te stellen voor Gods stille stem – en wat er toen gebeurde, redde een heel gezin. Op de Global Leadership Summit (GLS) in Pakistan leerde ik dat God je gebruikt als je jezelf beschikbaar stelt.

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.