Bij projectie vallen op de beamer delen van regels buiten beeld. Hoe los ik dat op?

Oplossing voor Windows 10:

 • Open ‘Instellingen’ van Windows 10
 • Kies 'Systeem Beeldscherm, meldingen, energie’
 • Kijk bij 'Schaal en lay-out' 'De grootte van tekst, apps en andere items wijzigen'. Die instelling MOET op 100% staan.
 • Doe dit ook voor het tweede scherm: klik op de rechthoek met de [2].

(Voor eerdere versie van Windows zijn er vergelijkbare oplossingen)

Is er van OPS Pro ook een Mac of Linux versie beschikbaar is?

Op dit moment is dat niet zo, OPS Pro is alleen leverbaar voor Windows (vanaf XP en hoger). Dat wil niet zeggen dat die er nooit komen. Mac of Linux ontwikkelaars moedigen we aan om contact met ons op te nemen.

Ik heb problemen met het afspelen van videoclips, zoals mp4, maar ook wel avi. Is daar een oplossing voor?

Waarschijnlijk mist u de zogenoemde codecs om de clips af te spelen. Het beste is om de zogenoemde K-Lite-Codecs te downloaden. Ga daarvoor naar de site: www.free-codecs.com/download/k_lite_codec_pack.htm. Heeft u een 64-bit systeem, download en installeer dan naast de 32-bit versies óók de 64-bit versies. Installeer altijd de full versies. Zet bij de installatie alles op de standaardwaarden en kies voor aangepaste installatie, waarin u op een bepaald moment alle video extensies kiest voor de Media speler(s). Tevens voorkomt u op één van de laatste schermen het installeren van extra, wellicht ongewenste, toolbars voor uw browser.

Zijn er meer achtergronden beschikbaar voor OPS Pro?

Voor afbeeldingen, achtergronden en videoclips zijn op het internet vele websites beschikbaar. Een voorbeeld is www.heartlight.org. Daarnaast kunt u via Google zoeken naar 'christian backgrounds'. Let wel op: niet alle aangeboden afbeeldingen zijn gratis te downloaden en ook niet alle gevonden websites zijn geschikt. Let er ook op of de maker van de afbeeldingen toestemming geeft om die in het openbaar te gebruiken.

Wanneer is de nieuwe OPS Pro versie verkrijgbaar en hoe krijg ik die in bezit?

De nieuwe OPS Pro versie is verkrijgbaar tijdens de jaarlijkse pinksterconferentie en is vanaf dat weekend te koop in de winkels. Geregistreerde gebruikers krijgen nog voor de pinksterdagen een brief van Stichting Opwekking met daarin uitgelegd hoe u in het bezit komt van de nieuwe OPS Pro versie. Geregistreerde gebruikers betalen de update-prijs. (zie voor actuele prijzen de webwinkel van Opwekking.)

Ik heb problemen met het beeld van de beamer, ik zie niet alles verschijnen, en ik heb toch net een nieuwe pc?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar één van de meest voorkomende problemen is dat de pc/laptop een scherm heeft met een hoge resolutie, bijvoorbeeld 1920x1080 (vol breedbeeld) en de beamer een lagere resolutie heeft, zoals 1024x768. Veel gebruikers stellen de pc/laptop dan in op Windows 7 (of 8) zodanig in dat tekst en andere schermonderdelen groter worden weergegeven, hetgeen de leesbaarheid vergroot. Daar is niets mis mee, maar programma's als OPS (zowel de oude als nieuwe versies) hebben dan het probleem dat het beamerbeeld (dat niets anders is dan een venster dat op de beamer wordt geplaatst) op de verkeerde plek wordt gezet door Windows en/of te groot wordt weergegeven vanwege die instellingen. In Windows 7 kunt u uw instellingen veranderen via START - Configuratiescherm - Vormgeving en persoonlijke instellingen - Beeldscherm (Maak de tekst op uw scherm beter leesbaar): de instelling moet hier op 100% worden ingesteld zodra van een beamer gebruikgemaakt wordt.

In Windows 8 werkt dat iets anders: type op het startscherm ‘Configuratiescherm’, zodra dat in beeld komt is de procedure gelijk aan wat bij Windows 7 staat beschreven.

Ik zie onder of boven in beeld een zwarte balk en het beeld is niet compleet.

Controleer de instellingen van het tweede scherm in Windows:

 • Sluit de beamer of extra scherm aan en start de PC op
 • Rechtsklikken op het bureaublad
 • Kies in het submenu voor 'Eigenschappen' (Vista: 'Aan persoonlijke voorkeur aanpassen')
 • Alleen Vista: kies 'Beeldscherminstellingen'
 • Kies tabblad Instellingen (Vista: is al geselecteerd)
 • De rechthoeken met 1 en 2 (de schermen voorstellend) moeten aan de bovenzijde gelijk zijn uitgelijnd, m.a.w. scherm 2 mag niet hoger of lager staan dan scherm 1.

Zie:

Scherm 2 is met de muis op de juiste plaats te positioneren.

Ik heb problemen met het overnemen van mijn liedbundels naar OPS Pro 2011 of 2012, wat is de oorzaak?

Controleer vooraf of u de installatie uitvoert met dezelfde rechten als waarmee de eerdere OPS Pro versie is geïnstalleerd. U moet Administrator zijn om OPS Pro 2011 en OPS Pro 2012 te installeren. Verder zijn lege regels aan het begin van de liedtekst een probleem. Ook verplichte velden waarin alleen een '#' staat, kunnen voor problemen zorgen. Controleer zo nodig met uw oude versie van OPS Pro of daar mogelijk problemen mee zijn.

Ik krijg een Runtime error 429. Hoe los ik dit op?

Waarschijnlijk is uw Windows XP versie niet up-to-date. Verschillende gebruikers melden dat na installatie van SP3 (Service Pack 3) OPS Pro wel goed draait.

Ik gebruik Windows Vista of 7 en mijn gewijzigde instellingen en liederen verdwijnen steeds, wat nu?

Om de één of andere reden worden wijzigingen op de database (instellingen of liedteksten) niet 'onthouden'. Dit heeft met de beveiligingsinstellingen van Windows Vista of Windows 7 te maken.
Hiervoor zijn de volgende oplossingen beschikbaar:

Windows Vista

Waarschijnlijk staat de Gebruikersaccountcontrole aan (UAC). Als deze wordt uitgeschakeld, is het probleem dat liederen en wijzigingen niet worden opgeslagen, verholpen.
De UAC wordt als volgt uitgeschakeld:

 • Ga naar het startmenu, en klik op Configuratiescherm.
 • Ga naar Gebruikersaccounts
 • Klik vervolgens op Gebruikersaccountbeheer in- of uitschakelen.
 • Haal het vinkje weg en klik op OK.
 • Windows moet nu opnieuw worden gestart.

Hierna werkt OPS naar behoren.

Windows 7/Windows 8

Windows 7 en 8 geven meerdere beveiliging niveaus voor UAC. Je kunt deze bereiken via de volgende stappen:

 • Ga naar START en klik op Configuratiescherm/Type op het startscherm’Configuratiescherm.’
 • Klik vervolgens naar Systeem en Beveiliging (System and Security).
 • In dit scherm kunt u UAC uitschakelen of instellingen wijzigen (gebruikersaccountbeheer).
 • Schuif de balk helemaal naar onderen om UAC volledig uit te schakelen.
 • Druk op OK om te activeren en herstart de pc.

Een aantal tips kan worden gevonden op de pagina: www.schoonepc.nl/vista/compatibiliteit_software.html of het de oplossing voor OPS Pro is, is niet helemaal duidelijk.

Voor de 2009 versie van OPS Pro zijn alle gebruikersbestanden (achtergronden, agenda e.d.) en de liederendatabase in een eigen map geplaatst, namelijk C:\OPS Data\OPS Pro 2009. In die map staan alle bestanden, behalve de programma's. De programma's worden in de map Program Files opgeslagen. Vanaf OPS Pro 2010 zijn deze problemen opgelost door gebruik van Windows specifieke mappen. Zie de helptekst voor de bestandslocaties.

Hoeveel achtergronden kan ik plaatsen in de map backgrounds (dus hoeveel kan ik er gebruiken)?

Dit betreft OPS Pro t/m versie 2010: hier is niet zomaar een antwoord op te geven. De ene gebruiker heeft met 200 afbeeldingen al moeite, terwijl de ander makkelijk 500 afbeeldingen kan gebruiken. Het lijkt af te hangen van de specificaties van het systeem en met name de hoeveelheid geheugen van de pc. Het is aan te raden om veelgebruikte achtergronden gewoon als vaste achtergronden in die map te plaatsen of te laten staan en als er een aantal nieuwe bijkomt dit vooraf uit te proberen. Advies voor een moderne pc/notebook: 400 tot 500 is ongeveer het maximum. Probeer nooit om alle afbeeldingen uit de map GRAPHICS_EXTRA van de CD-rom te installeren, dat gaat altijd fout, het zijn er te veel.

Is er ook een demo beschikbaar van OPS Pro?

Helaas moeten we daar negatief op antwoorden. Het onderhouden van een demo kost veel tijd voor onze ontwikkelaars.

De refreinaanduiding verschijnt bij sommige liederen toch op het scherm, hoe krijg ik die weg?

Bij sommige liederen zijn ooit per ongeluk extra spaties toegevoegd aan het einde van de regels. We hebben ook de zogenoemde SkipList (zie helptekst) aangepast, zodat een niet erin opgenomen refreinvermelding in een lied niet getoond wordt. Het probleem komt in nieuwere versies van OPS Pro niet meer voor.

Wat kost OPS Pro?

Voor de prijs van OPS Pro verwijzen we u door naar de webwinkel

De PowerPoint Viewer 2007 doet het niet, ook niet buiten OPS om.

U probeert een PowerPoint presentatie af te spelen met de PowerPoint Viewer 2007 en wat u ook probeert, de Viewer start niet. Dit probleem doet zich voor wanneer een niet-Engelstalige versie van Microsoft Office of PowerPoint Viewer is geïnstalleerd op een computer die een Engelstalige versie van Windows gebruikt. Andersom kan ook: Engelstalige Office versie op een Nederlandstalige Windows versie.
Oplossing:

 • Druk op Start en dan op Zoeken/Search.
 • Klik op Alle bestanden en mappen/All files and folders.
 • In vak De volledige of gedeeltelijke bestandsnaam/All or part of the file name, voer in: ppvwint.dll en druk op Zoeken/Search.
 • Als de resultaatlijst verschijnt, klik met rechts op bestand ppvwint.dll en klik Kopiëren/Copy.
 • Open de volgende map: C:\Program Files\Microsoft Office\Office12
 • Als er in deze map een map met de naam "1033" bestaat, ga naar stap 7. Bestaat de map ‘1033’ niet, maak die dan als volgt aan:
 • In Verkenner menu Bestand/File klik op Nieuw/New en dan opMap/Folder.
 • Tik ‘1033’ en druk op ENTER.
 • Open de map ‘1033’ en druk op Plakken/Copy in het menu Bewerken/Edit.

De PowerPoint Viewer 2007 werkt daarna weer naar behoren.

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.