Vandaag - op 10 maart - is Jan Sjoerd Pasterkamp in zijn woonplaats Rotterdam overleden. Samen met zijn vrouw Coby werkte hij jarenlang als zendeling in Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Japan. Na terugkomst in Nederland raakte hij betrokken bij gemeentestichting en -ondersteuning in eigen land, en was hij een graag geziene spreker in kerken en op conferenties, waaronder de Pinkster­conferentie van Opwekking. Jan Sjoerd werd 75 jaar. 

Radicale bekering
Als jonge jongen maakte hij een radicale keuze voor Jezus, naar aanleiding van een grammofoon­plaat met een preek van evangelist Ben Hoekendijk. In een Opwekking van juni 1962 lezen we zijn bijzondere getuigenis:
J.S. Pasterkamp uit ZAANDAM schrijft: "Verleden jaar toen ik op een avond thuiskwam, liet mijn broer zijn nieuwste plaat horen. Het was de "Jezus overwon satans macht"-plaat. Die plaat heeft mij zo getroffen, dat ik de vrijdag daarop meeging naar de samenkomst. Wat waren daar een blije mensen en ik heb me afgevraagd of ik ook zo wel zo blij zou kunnen worden. Het heeft me moeite gekost toen één van de volgende keren de uitnodiging kwam. Ik wilde wel graag bij mijn vrienden blijven, maar ook heel graag een kind van God worden. Ik koos voor Jezus, maar ik heb er geen spijt van, want nu ben ik ook een blij en gelukkig kind van God." 

Leven in dienst van Jezus
Vanaf het begin was het Jan Sjoerd duidelijk dat hij was geroepen tot een leven in dienst van zijn Heer en Heiland. Onder de vlag van 'Stromen van Kracht' trok hij in de zomer met paard en wagen voorzien van Bijbelteksten op de huif rond, om overal mensen het goede nieuws te vertellen. Na hun trouwen zetten Jan Sjoerd en Coby zich in als zendelingen in Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Japan, waar tot op de dag van vandaag gemeenten zijn die door hen zijn gesticht. Bij terugkomst in Nederland raakte Jan Sjoerd betrokken bij gemeentestichting en -ondersteuning in eigen land, o.a. bij Beréa en Evangelisch Centrum Europoort. Ook was hij lid van het dagelijks bestuur van de VPE.

Spreken, schrijven, onderwijzen
Naast zijn gemeentewerk was Jan Sjoerd een graag geziene spreker in kerken, gemeenten en op conferenties. Tijdens de Pinksterconferentie was hij de laatste jaren vooral in het jongerenprogramma actief, waar hij als 'mentor' vol vuur en met autoriteit sprak over de Heilige Geest en over de noodzaak van een diepe bekering. Ook schreef hij een aantal boeken, waaronder Je moet je buik omdraaien en Hebben je nieren zich ook bekeerd? (beide over de noodzaak van bekering) en Help! Ze lopen over me heen (over manipulatie en hoe daarmee om te gaan).

Ruben Flach: "Als Opwekking zijn we dankbaar voor het leven van deze man van God. Hij leefde om Jezus lief te hebben en te volgen, wat het hem ook koste. En we weten dat het hem veel heeft gekost. Ondanks de zwakkere gezondheid van de laatste jaren bleef het vuur van de Geest en de autoriteit van God uit zijn leven stralen - tot zegen van velen. Hij is een voorbeeld voor mij persoonlijk en voor ons allemaal: in afhankelijkheid van God, in nederigheid, in geloof. Ik mocht een aantal jaren persoonlijk met hem optrekken en ben geïnspireerd door zijn leven en zijn liefde voor Jezus. We bidden Coby en de familie Gods nabijheid en troost toe."

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.