Veel kerken en gemeenten gaan vanwege de landelijke richtlijnen rondom het coronavirus over naar het live streamen van diensten. Als Opwekking krijgen we veel vragen over het gebruik van de Opwekkingsliederen in een livestream.

Allereerst is het goed om te verduidelijken dat Opwekking geen rechthebbende is van de inhoud van de liederen. De auteurs (schrijvers van muziek en tekst en vertalers) blijven eigenaar van de muziek. Als liederen, niet alleen de Opwekkingsliederen, gezongen, gedraaid, geprojecteerd of gestreamd worden, hebben zij recht op een afdracht daarvan. Dat is wettelijk geregeld en voor informatie daarover verwijzen we hieronder naar een aantal websites.

Veel mensen weten niet dat Opwekking alleen geld ontvangt van de verkoop van producten zoals de cd, de muziekboeken en het beamerprogramma OPS, onder anderen. Ook Opwekking draagt hierover rechten af, zoals is afgesproken. Opwekking ontvangt wel een afdracht van de opnames van Opwekking die op Spotify en YouTube gedraaid worden. De vergoedingen daarvan zijn zeer gering.

Opwekking heeft zich als doel gesteld om muziek en aanbiddingsliederen beschikbaar te stellen voor gebruik in de kerk, door middel van diverse producten. Door te selecteren, te vertalen en het uitbrengen van de muziekproducten, hopen we tot zegen te zijn van kerken en gelovigen.

Op de volgende websites kun je meer informatie vinden over de wettelijke kaders van gebruik van muziek:

Livestream licentie via CCLI -  CCLI.

Voor inzet van externe musici en/of zangers - BUMA/Stemra.

 

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.