In 2014 werd bij de moeder van Ira Stam vasculaire dementie vastgesteld. Tijdens het ziekteproces besefte Ira hoe belangrijk het geloof is in het rouwproces dat met dementie samengaat. In het oktober­nummer van Opwekking Magazine dat deze week op de mat valt, vertelt ze haar verhaal.

Onwetendheid en misverstanden
Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak van ons land. Toch wordt er volgens Ira Stam veel te weinig over deze ziekte gesproken, zodat misverstanden blijven bestaan. In de media wordt zelfs gesproken over ‘dor hout’. Dat staat haaks op wat we in de Bijbel lezen. Die roept ons juist op om te zorgen voor de zwakken en kwetsbaren. Als je weet welke vormen en fasen van dementie er zijn en wat de gevolgen zijn voor iemands persoonlijkheid en gedrag, weet je veel beter wat er nodig is om deze mensen een menswaardig bestaan te geven en liefdevol te benaderen, ook in het pastoraat.

Dementie en kerk
In het artikel geeft Ira Stam aan hoe belangrijk en waardevol de betrokkenheid vanuit de kerkelijke gemeente is. Ook daar is bewustwording en bespreekbaarheid een punt van aandacht. Van daaruit kan in kaart worden gebracht welke mensen dementie hebben en hoe zij ondersteund kunnen worden, bijvoorbeeld door erover te praten en mensen bij elkaar te brengen om ervaringen te delen en elkaar te bemoedigen. 

Ira Stam legde haar ervaringen met haar moeder vast op papier. Onlangs verscheen haar boek Vreugde voor Verdriet.


Naar het artikel

 

 

 

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.