Kerst beleef je samen als gezin. Als Opwekking GO hebben we verschillende materialen ontwikkeld en verzameld om deze drukke periode als gezin samen te beleven.
Adventsproject 2019
Opwekking GO heeft ook dit jaar rond advent en kerst weer een project voor jou en je gezin om mee aan de slag te gaan. Hier lees je tips over hoe je dat kunt aanpakken in je gezin. ‘Licht op Aarde’ gaat o.a. over de Schepper van licht, het waarom van de komst van Jezus, hoe Jezus zelf het licht is en hoe Hij ons helpt om lichtdrager te zijn.
Het adventsproject ‘Licht op Aarde’ bevat voor iedere dag (behalve zondag) tijdens advent een kort Bijbelgedeelte, een toelichtende tekst die je samen kunt lezen en een kleine opdracht die je kinderen samen met jou kunnen uitvoeren. Het project helpt jullie om samen toe te leven naar kerst. Juist in een tijd waar je, als je niet oppast, drukker bent met de kerstvieringen op school, de kerstboom en het gezellig maken van je huis. Het adventsproject helpt je om bezig te zijn met wat er toe doet als het gaat om kerst.
Voor de jongere kinderen in je gezin vind je in het project kerstfiguren om een stal te maken. De teksten zijn voor hen soms best moeilijk. Je kunt de stal in één keer maken of verdeel de figuren over de vier weken. Begin dan met de contouren van de stal en plaats het kindje Jezus erin op kerstochtend. Wat weten de kinderen over de kerstfiguren? Hoe zou het voor hen zijn om daar te zijn? Spreek er met elkaar eens over.
Tips om aan de slag te gaan
- Print het hele project uit
- Bedenk met elkaar een goed moment op de dag om dit te gaan doen. Bij het ontbijt of direct na het eten?
- Zorg voor 4 kaarsen of waxinelichtjes. Steek iedere keer voor je begint het aantal kaarsen aan dat past bij de week van advent (eerste week, één kaars enz.). Op die manier markeer je het gezinsmoment. Sluit af met gebed, bidden alle gezinsleden mee?
- Maak er vooral een gezellig moment van, op zaterdag iets extra lekkers erbij?
- Kom je er een keer niet aan toe? Laat dat geen belemmering zijn om dit project te doen. Bekijk of je het kunt overslaan of op een andere dag kunt samenvoegen.
- Iedere week heeft een Bijbeltekst om uit het hoofd te leren. Doe je als ouder ook mee? Print deze tekst uit en hang 'm op. Herhaal af en toe op de dag.
- Houden je kinderen van knutselen en zijn ze creatief? Maak een adventskalender waarop ze kunnen bijhouden wanneer het kerst is.
- Sommige teksten zijn vooral geschikt voor de bovenbouw, extra toelichting is dan nodig voor de kleinere kinderen.
Adventsproject 2018
Advent is een tijd van wachten en verwachten, maar wachten duurt lang. Wanneer gaat er nu eindelijk iets gebeuren en op wie wachten we eigenlijk? Hierover gaat dit adventsproject voor de adventszondagen.
Dit adventsproject voor je gezin geeft tools om toe te leven naar kerst. Samen wachten, beseffen op wie je eigenlijk wacht en wat dat betekent. Het gezinsmoment duurt zo’n 15 tot 20 minuten per keer. Gebruik de praat-, lees- en doe-suggesties op zo’n manier dat ze passen bij jouw gezin. Aan het begin van het project is er eenmalig wat voorbereidingstijd nodig, daarna is die per keer beperkt.
Doosje
Per keer worden een kleine afbeelding en een Bijbeltekst geplakt op een doosje. Er zit iets in het doosje, maar wat? De kinderen moeten wachten tot kerst om het open te maken. Benadruk steeds het wachten: “Wat duurt dat lang, hè?, Hoeveel nachtjes slapen is het nog?”, enzovoort. Gebruik bijvoorbeeld een beplakt melkpak of een houten kistje.
Stop vooraf het volgende in het doosje:
1. Een waxinelichtje of mooie kaars
2. Een kaartje met de Bijbeltekst van kerst
3. Een leuke verrassing. Bedenk iets waar jullie kinderen echt blij van worden, iets wat dat lange wachten beloont. Schrijf bijvoorbeeld op een kaartje waar de kinderen een klein cadeautje of iets lekkers kunnen vinden. Of bedenk een leuke activiteit die jullie in de kerstvakantie met elkaar gaan doen.
Wat je verder moet weten:
>> Via deze link kun je een pdf downloaden met de afbeeldingen en Bijbelteksten die je nodig hebt.
>> Via deze link vind je de filmpjes die genoemd worden in de gezinsmomenten en diverse extra’s.
- Bij elk gezinsmoment staat een verhaal uit de Bijbel. Lees het uit bijvoorbeeld de SamenleesBijbel of een kinderbijbel.
- De teksten die wij gebruiken komen uit de Bijbel in Gewone Taal.
Eerste advent: Wachten duurt lang
Doe:
Iedereen zit klaar voor het gezinsmoment. Net als jullie willen beginnen, gaat een van beide ouders naar boven, naar de wc of ergens anders heen. Hij of zij zegt: “Wacht nog even, ik ben zo terug.” Blijf lang weg. Wat zijn de reacties van de kinderen? Zeg: “Hij/zij komt zo terug, even wachten, jullie lijken wel ongeduldig.” Kom na een tijdje weer terug. Vertel dat deze grap erbij hoort.
Praat:
- Hoe is het om te wachten? Wat gingen jullie doen en zeggen?
- Wanneer moeten jullie weleens wachten?
- Wanneer is wachten leuk en wanneer helemaal niet?
Lees:
Over vier weken vieren we dat Jezus is geboren. Dat is nog heel veel dagen wachten. Héééél lang geleden wisten de mensen al dat Jezus zou komen. De opa van Jezus, maar ook zijn over- over -overgrootvader en heel veel anderen waren al aan het wachten. Lees in Matteüs 1:1-17 wie dat zijn. Best bijzonder dat zij al wisten van Jezus’ geboorte.
Heb je nog heel jonge kinderen, dan kun je ook het verhaal over de aankondiging van Johannes’ geboorte lezen in Lucas 1:5-25. Op de derde adventszondag krijgt dit verhaal een vervolg.
Praat:
- Welke namen ken jij uit de stamboom van Jezus?
- Kun jij uitrekenen hoe lang er al gewacht werd op de komst van Jezus?
Doe:
Pak het doosje erbij en vertel de kinderen dat er een verrassing in zit. Als het kerst is mogen ze het pas openmaken. Plak de klok erop, als teken van wachten, en de tekst uit Jesaja 9:1. Deze boodschap kreeg het volk Israël lang geleden: Wacht maar, er gaat een keer Iemand komen die alles gaat veranderen.
Tweede advent: Wacht, de Koning komt
Doe:
Stel dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanavond bij jullie komen eten. Wat ga je dan in huis allemaal doen? Je kunt dit met elkaar bespreken, maar je kunt ook met elkaar de tafel dekken en een maaltijd klaarmaken. Doe alsof er een belangrijk iemand op bezoek komt.
- Heb jij weleens op iemand moeten wachten die belangrijk voor jou is? Hoe was dat?
- Is het wachten daarop leuk? Spannend? Of nog anders?
Lees:
De engel Gabriël vertelt aan Maria dat ze een kindje gaat krijgen en dat ze Hem Jezus moet noemen. De engel vertelt dat Jezus een Koning is. Lees dit verhaal in Lucas 1:26-33
Praat:
- Wat weet jij over de koningen in de tijd van de Bijbel? (Regeert over het land, zorgt voor alle mensen in zijn land, goede en slechte koningen)
- Wij wachten op de geboorte van een Koning. Wat voor Koning is Jezus? Lees Lucas 1:51-55, dan heb je alvast wat antwoorden.
- Kijk jij uit naar Jezus, de Koning? Is dat net zo spannend als het wachten op een belangrijk iemand over wie het in het begin ging, of toch anders?
Doe:
Plak de kroon op het doosje en plak er de tekst uit Lucas 1:33 bij. Het zijn de woorden die de engel tegen Maria zei.
Derde advent: Wacht, de Redder komt
Doe:
Gezin met oudere kinderen:
Ken je het verhaal van die jongens die afgelopen zomer met hun hele voetbalteam en hun coach vastzaten in een grot in Thailand? Na ruim twee weken werden ze eindelijk gered. Bekijk op onze site het filmpje van het Jeugdjournaal dat over deze reddingsactie gaat.
- Wat waren de reacties van de mensen in Thailand na de redding van de kinderen?
- Wat zou jij als eerste gaan doen als jij gered zou zijn?
- Ken jij verhalen waarin iemand werd gered? Hoe was dat?
Gezin met jonge kinderen:
Bekijk op onze site het filmpje over een kat die gered wordt uit de boom.
- Hoe zie je dat het baasje van de kat heel blij is als alles goed is met de kat?
- Ken jij verhalen waarin iemand werd gered? Hoe was dat?
Lees:
Lees met elkaar het verhaal over Elisabeth en Zacharias in Lucas 1:5-25 en 57-80. Toen Zacharias weer kon praten, loofde hij God en zong hij een lied waarin hij vertelt over Jezus die een Redder is.
Praat:
Wij wachten op de geboorte van Jezus, Hij is de Redder van de wereld. Jezus redt ons, omdat Hij heel veel van jou en mij houdt. Als er iets is wat moeilijk is in je leven of als er iets misgaat, mag je bij Hem komen. Hij redt door je te beschermen, te troosten en te vergeven. Als je gered bent, ben je veilig. De komst van Jezus op de aarde heeft ervoor gezorgd dat je veilig bent bij Hem.
- Wat heeft het verhaal van de jongens uit de grot of het verhaal van de kat te maken met ‘Jezus, de Redder van de wereld’? (Als je gered bent, ben je veilig, redding geeft blijdschap, soms moet je lang wachten tot het echt weer goed is etc.).
Doe:
Plak de reddingsboei op het doosje en plak er de tekst uit Lucas 1:69 bij. Het zijn de woorden van Zacharias.
Vierde advent: Eindelijk, er is goed nieuws
Doe:
Er is goed nieuws…
… na lang oefenen, mag je eindelijk gaan afzwemmen. Weet je dat nog? Hoe voelde dat?
… de meester of juf zegt dat er al heel lang hard gewerkt is. Daarom is er vanmiddag een verrassing, jullie gaan naar de speeltuin. Wat denk jij? Wat doe jij?
Als je lang hebt moeten wachten, maakt goed nieuws je blij. Eindelijk gaat er iets gebeuren. Schrijf op een groot vel papier ‘Goednieuwskrant’. Verzamel oude tijdschriften en kranten en leg stiften en lijm klaar. Wat zijn jullie eigen voorbeelden van goed nieuws? Knip plaatjes en teksten of letters uit en plak deze op. Je kunt ook iets schrijven of tekenen.
Lees:
Lees het verhaal over de herders die het goede nieuws horen van de engelen in Lucas 2:8-21. De Koning, de Redder is geboren.
Praat:
- Hoe reageerden de herders op dit goede nieuws?
- Waarom maakte het hen blij, denk je?
- Is de geboorte van Jezus goed nieuws voor jou?
- Ouders vertel eens: is de geboorte van een Koning, van een Redder, voor jou goed nieuws? Hoe dan?
Doe:
Plak de afbeelding van de ‘goed-nieuws-krant’ op het doosje en plak er de tekst uit Lucas 2:10 bij. Het zijn de woorden van de engelen.
Kerst: Eindelijk, het wachten is voorbij
Doe:
Tip: het is handig om dit gezinsmoment te doen als het buiten donker is.
Eindelijk is het zover. Herhaal aan de hand van de afbeeldingen en teksten op het doosje waar jullie het over hebben gehad. Vandaag vieren we dat Jezus, onze Koning, onze Redder is geboren. Eindelijk mogen de kinderen nu het doosje openmaken. Maak er een spannend moment van.
Praat:
Maak de kamer donker.
- Heb je weleens meegemaakt dat het heel donker was? Hoe voel jij je in het donker?
- Wanneer vind je dat spannend en wanneer niet? Steek het kaarsje aan. Wow, wat kun je nu ineens veel zien. Ook al is het maar een klein lichtje, het maakt een heel groot verschil.
Lees:
Lees de Bijbeltekst op het kaartje dat in het doosje zit.
- Waar denk jij aan bij ‘een licht als een stralende zon’?
- Wat heeft dat met Jezus te maken?
Praat:
In de Bijbel staat dat Jezus ‘het Licht’ is. Hij wil over jouw leven schijnen. Dat betekent dat Hij voor je zorgt als een goede Koning. Je bent veilig bij Hem, omdat Hij de Redder is. Net als dat kleine lichtje in de kamer kan dat een groot verschil maken in jouw leven.
- Hoe schijnt het licht van Jezus over jouw leven?
- Voordat Jezus werd geboren, werd er al gezegd dat Hij een Koning en een Redder is. Is Hij dat ook voor jou? Ouders (en anderen), vertel er eens over?
Lees het verhaal Wachten op Baba voor. Klik hier voor de pdf.
Op welke manier sluit het verhaal aan bij de gezinsmomenten van het adventsproject?
Kerst-gezinsmoment 2017
Hij kwam in ons midden - een gezinsmoment voor alle generaties
Op deze site geven we speciaal voor kerst input voor een gezinsmoment. Een concrete doe-activiteit om samen met alle generaties met andere ogen te kijken naar lichtjes, lekker eten, mooie muziek en feestelijke kleding. Het hoort allemaal bij kerst. We dagen jullie uit om Jezus in het midden te zetten. Niet alleen met kerst, maar ook in jullie gewone dagelijkse leven. Een gezinsmoment is een actief moment van delen met elkaar, met Jezus in jullie midden.
Het gezinsmoment bestaat uit verschillende onderdelen. Oud en jong, vrienden en familie, iedereen kan meedoen. Er is keuze om na de Starter als gezin één, meerdere of alle onderdelen te doen. Je kunt ze achter elkaar doen of er in de loop van de kersttijd meerdere keren aandacht aan geven.
Doe voor jullie starten kleine lampjes en kaarsen aan, zet een kerstmuziekje aan, dek de tafel met lekkere dingen en doe allemaal mooie kerstkleding aan. Leg het volgende klaar: extra (tafel)kleden, een iPad of laptop (met daarop de site van Opwekking GO), een Bijbel, tekenpapier, potloden of stiften en een aantal waxinelichtjes. We wensen jullie plezier en zegen met elkaar.
Starter
Praat:
Kerst wordt in Nederland en overal ter wereld heel verschillend gevierd. Welke voorbeelden ken jij - ver weg en dichtbij? Wat vinden mensen belangrijk? Wat zijn jullie kersttradities?
Doe:
- Blaas alle kaarsjes uit en trek de stekker uit de kerstverlichting.
- Leg een (tafel)kleed over de gedekte tafel en doe zelf een kleed over je eigen mooie kleding.
- Bekijk met elkaar het filmpje ‘Kerstmis(t) Jezus’.
Praat: Wat gebeurde er aan het eind van het filmpje? Wat betekent het als het Kerstkind uit het midden van kerst wordt weggehaald? Waar herkennen jullie dit in de voorbeelden die jullie vooraf noemden in Nederland, in de wereld, bij jullie thuis? Waar mist Jezus? De activiteiten in dit gezinsmoment dagen jullie uit om op een andere manier naar lichtjes, lekker eten, mooie muziek en feestelijke kleding te kijken en daarbij Jezus in het midden te zetten.
Kerst - licht
Lees: ‘Die nacht waren er herders in de buurt van Betlehem. Ze pasten buiten op hun schapen. Opeens stond er een engel tussen de herders, en het licht van God straalde om hen heen.’ (Lucas 2: 8, 9a BGT). Hoezo, licht-j e s? De herders zagen mega schijnwerpers van God! Lichtshow in Efratha! In de Bijbel staat veel over licht. In Johannes staat: ‘Hij is het licht dat schijnt in het donker. En het licht heeft het gewonnen van het donker. Gods Zoon is het ware licht, dat schijnt voor alle mensen.’ (Joh. 1: 5, 9). Jezus zelf is het licht!
Praat:
Stel jullie zijn de herders in het veld. Speel met elkaar een gesprekje uit op het moment dat jullie plotseling al dat licht zien. Wat zeg je tegen je collega herders? Wat betekent de tekst uit de Bijbel ‘En het licht heeft het gewonnen van het donker’? Praat daar met elkaar over.
Doe:
- Steek de kaarsjes weer aan en stop de stekker van de kerstboomlichtjes weer in het stopcontact.
- Pak twee vellen tekenpapier, potloden of stiften erbij. Schrijf op het ene vel ‘Licht’ op het andere ‘Donker’. Schrijf dingen op die jullie om je heen zien gebeuren en uit je eigen leven die horen bij Licht of Donker.
- Pak het ‘Licht’-vel erbij. Jezus zelf is het licht, Hij is er bij! Hoe zie je dat in de dingen die erop staan?
- Wat op de lijst past bij jouw leven? Zet er een cirkel om. Hoe kun jij Jezus’ licht daar nog meer laten schijnen?
Kerst - kleding
Praat:
‘Kleding maakt de ‘man’ is een uitspraak. Het betekent dat iemand anders iets aan jou kan zien door de kleding die je draagt. De ander kan zien of je belangrijk bent, wat je doet, of je rijk of arm bent enzovoort. Kijk naar de foto’s in de pdf. Je ziet daar verschillende afbeeldingen van mensen met verschillende kleding aan. Wat zegt deze kleding over hen? Wat voor iemand is het? Klopt het dat kleding ècht iets over iemand zegt?
Klik hier voor afbeeldingen
Lees:
Jezus is om een belangrijke reden naar de aarde gekomen. Toen Jezus een keer in de synagoge van Nazareth was vertelde Hij er zelf het volgende over. Hij sloeg het boek van Jesaja (61: 3) open en las eruit voor. Dat gedeelte gaat over een dienaar van God die goed nieuws heeft voor Jeruzalem en iedereen die er woont. Het ging toen slecht met Jeruzalem. Als Jezus diezelfde goede boodschap van toen gaat voorlezen, heeft Hij het eigenlijk over zichzelf (Lucas 4: 18-21). Hij leest ‘God heeft mij uitgekozen. Daarom is zijn Geest bij mij. God heeft mij gestuurd om aan arme mensen het goede nieuws te vertellen. En om tegen gevangenen te zeggen dat ze weer vrij zijn. Om blinden te vertellen dat ze weer zullen zien. En om mensen die het moeilijk hebben, te helpen. Ik maak bekend: Er begint een nieuwe tijd… En Jezus zei: ‘Wat ik jullie net voorgelezen heb, is vandaag werkelijkheid geworden.’ Weet je wat er in Jesaja nog meer staat? Dat de mensen daarom geen rouwkleren moeten dragen, maar feestkleren, dat je niet bedroefd op de grond moet gaan zitten, maar moet dansen en vrolijk zijn. Jesaja zegt dat ze dan ‘lijken op bomen die de Heer zelf geplant heeft, als teken van de Macht van God’. Dat betekent dat door je feestelijke kleren en je vrolijkheid iedereen dan kan zien dat God in jou is.
Doe:
- Doe de extra kleden af waardoor jouw feestkleding weer te zien is. Wat zegt deze kleding over jou? Wat voor iemand ben jij? Hoe kan iemand anders aan jou zien dat God in jou is? Zie je dat aan jouw kleding?
- Wat een mooie opdracht in Jesaja, feestkleren dragen, dansen en vrolijk zijn! Laat Jezus’ verjaardag maar beginnen! Zet een gezellig muziekje op, doe een dansje en eet wat lekkers met elkaar (of doe de volgende opdracht).
Kerst - muziek
Lees:
‘En plotseling was er bij de engel een hele groep engelen. Ze eerden God en zeiden: ‘Alle eer aan God in de hemel. En vrede op aarde voor de mensen van wie God houdt.’ (Lucas 2: 13-14). De engelen zingen een loflied voor God, voor Zijn Zoon Jezus die geboren werd in en stal.
Doe:
Schrijf jullie eigen loflied, dat past bij kerst. Zoek woorden waarmee je Jezus eert. Doe het op de wijs van ‘Vrolijk kerstfeest iedereen’. Hieronder vind je een karaoke versie, inclusief de tekst van het originele lied. Ken je dit liedje niet? Kies dan zelf een melodie en zoek naar een karaoke-versie op internet om jullie eigen gecomponeerde lied samen te zingen.
Kerst - maaltijd
Doe:
- Haal het extra kleed van de tafel. Ga met elkaar om de tafel zitten en zet er een extra stoel bij.
- Pak eventueel ook een extra bord, beker en bestek. Een extra plek voor Jezus, Hij wil graag de maaltijd met jullie eten. Een verjaardag vier je immers met de Jarige.
- Geniet met elkaar van het lekkers dat op tafel staat.
Praat:
De extra stoel is voor Jezus. Deze kerstmaaltijd is Hij in jullie midden. Waar zou het gesprek wel of juist niet over gaan als Hij er als mens zou zitten? Wat zou je Hem willen vragen? Jezus wil graag samen met jullie eten. Niet alleen met Kerst, maar ook op gewone dagen. Hoe is de aanwezigheid van Jezus merkbaar bij de gewone (en ongewone) dingen in jullie leven?
Kerst - cadeau
Lees:
Jozef en Maria kregen na de geboorte van Jezus ook bezoek in de stal. Sterrenkundigen uit het oosten volgden een ster en kwamen bij de stal terecht. ‘De wijze mannen gingen naar binnen. Daar zagen ze het kind bij zijn moeder Maria. Ze knielden voor hem en eerden hem. Ze gaven hem de dure geschenken die ze meegebracht hadden: goud, wierook en mirre.’ (Matt. 2: 11).
Praat:
De wijzen uit het oosten geven Jezus een kado. Welk cadeau geeft Jezus aan hen? Luister en bekijk op Youtube het lied hieronder ‘ik ben hongerig’ van Elly en Rikkert Zuiderveld. Waar gaat dit lied over? Wie zijn de ‘minste van Mijn broeders’. Wat betekent dit als jij een kado wilt geven aan Jezus?
Doe:
Bedenk met elkaar een kado dat jullie daadwerkelijk gaan geven aan ‘de minste van Mijn broeders’. Denk bijvoorbeeld aan:
- nodig last-minute iemand uit voor jullie kerstdiner (of -ontbijt)
- bekijk hoe je kinderen in ontwikkelingslanden kunt steunen bij organisaties als Compassion en Red een kind.
- de komende week iemand verblijden met een bezoekje
- je kledingkast uitzoeken en wegbrengen wat je niet meer draagt naar een depot van een goed doel
- een cake bakken en weggeven
- een mooie kaart maken, er een mooie tekst op schrijven en sturen naar iemand die een bemoediging kan gebruiken
Afsluiting
Praat:
Met kerst vieren we dat Jezus in ons midden kwam. Bij de verschillende onderdelen in dit gezinsmoment hebben we jullie uitgedaagd om Jezus daadwerkelijk in het midden te zetten. In het midden van dit kerstfeest, in het midden van jullie doen en denken. Wat hebben jullie ontdekt? Hoe hebben jullie Jezus in het midden gezet bij de verschillende onderdelen? Wat betekent het als je Jezus in het midden van je leven zet?
Doe:
- Jezus is licht. Zet als symbool daarvan een brandende kaars in het midden.
- Pak om de beurt een waxinelichtje en steek deze aan de kaars aan.
- Spreek een kort gebed uit. Waar wil je God voor danken, wat wil je Hem zeggen?
Redactie:
Annasjouk Nijhof werkt binnen Opwekking GO mee in de pijler Geloofsopvoeding. Zij is o.a. coördinator van de workshops en werkt mee op het Kinderplein van de Pinksterconferentie als Algemeen Coördinator Inhoud.
Familie Kerstspel
Familie Kerstspel
Voor de feestdagen hebben we iets speciaals voor gezinnen, families en vriendengroepen. Een gratis te downloaden vraag- en doe-spel om met elkaar tijdens de kerstdagen of oudjaarsavond te spelen. Het daagt jullie uit om kleine, grote, grappige en onvergetelijke verhalen met elkaar te delen. Maar ook om nieuwe verhalen te laten ontstaan, zodat jullie later kunnen zeggen. ‘Weet je nog vorig jaar met kerst?’ Timotheüs gelooft in het doorgeven van verhalen. Van generatie op generatie mogen we vertellen over God en Jezus. Over zijn geboorte en zijn leven onder de mensen, over zijn dood en opstanding. We mogen vertellen over Gods grote en kleine daden in ons eigen leven. Deze verhalen komen, naast kleine opdrachten, voorbij in dit spel: Waarom werd Jezus eigenlijk op aarde geboren? Hoe vierden jullie vroeger kerst? Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven? Dit is een klets-spel voor jong en oud, voor iedereen die houdt van samen plezier hebben en een laagje dieper wil delen met elkaar, óók als het geloof jou of je spelgenoten misschien niet heel veel zegt. Ga gezellig met elkaar om de tafel of de open haard zitten en pak de kaartjes erbij. Net als bij een theekransje, ach nee... Kerstkransje natuurlijk.
Spelregels
1. Zorg voor wat lekkers, doe een kaarsje aan, m.a.w. zorg voor een gezellige sfeer.
2. Download het spel (de pdf dubbelzijdig printen), knip de kaartjes los en leg ze op een stapeltje in het midden op tafel.
3. Maak eerst een selfie van jullie samen. Een foto om dit moment niet te vergeten. Staat iedereen erop?
4. Lees eventueel het verhaal hieronder voor. Wat is jullie verhaal over kerst? Daar is vast een vraag over in het spel.
5. Pak één voor één een kaartje van de stapel. Degene die het kaartje trekt leest het hardop voor. Kun je nog niet lezen, dan vraag je iemand anders om dit te doen.
6. Beantwoord de vraag of voer de opdracht uit. Leg het kaartje weer onder op de stapel. De volgende is nu aan de beurt.
7. Speel het spel zolang als jullie het leuk vinden of alle kaartjes aan bod zijn geweest.
8. Berg na afloop de kaartjes op in een speciaal doosje (een elastiekje mag ook) en stop ze bij de kerstspullen. Volgend jaar kom je ze vanzelf weer tegen en zeg je tegen elkaar ‘weet je nog….’
Download het spel (pdf)
Opa, vertel eens!?
Tekst: Annasjouk Nijhof
‘Wow, wat is dit? In haar hand heeft Marije een klein, mooi en fijn uitgesneden huisje van hout. Bovenop zit een haakje, waar een rood lintje doorheen zit. Marije heeft het houten huisje uit een van de dozen met kerstspullen gepakt. Ze helpt opa zijn huis in kerstsfeer te brengen. Opa heeft heel veel oude kerst-spulletjes en aan alles zit een verhaal. ‘Vertel eens, opa?’. ‘O meisje, die hoort in de kerstboom. Ik was denk ik 18 jaar en het was bijna kerst…’.
Opa begint te vertellen over lang geleden. Hij wilde wat centen verdienen en een boer kon wel wat hulp gebruiken bij het onderhoud aan de boerderij. Het was een hard bestaan voor het boerengezin. Eten was er voldoende op de boerderij, nou ja, vooral aardappels. Geld voor dingen die nu gewoon zijn, was er niet. Er was één houtkachel, badderen deed je één keer per week in de teil en geld voor nieuwe kleren was er niet. ‘Het was overdag hard werken en ik sliep in het hooi in de schuur. ’s Avonds zaten we bij elkaar in de woonkamer. Daar brandde één olielamp en we kropen zo dicht mogelijk bij het warme vuur van de haard. Aan die avonden heb ik goede herinneringen. De boer en de oudste zonen maakten kleine, houten figuurtje voor in de kerstboom. Dit huisje vond ik direct prachtig. Heb je die kleine raampjes gezien? Eén van de kinderen zette steevast halverwege de avond een lied in en de rest van het gezin zong dan mee. Prachtig klonk het en een plezier dat ze erin hadden! Ze zongen over Jezus in een kribbe en herders op het veld. Tussen het zingen door gingen ze bidden en dankten ze God voor alles van die dag. Ik snapte het niet, ik kende die verhalen niet en hoe kun je God danken als je zo weinig hebt? Achteraf heb ik mij gerealiseerd, dat ik bij dit gezin voor het eerst gehoord en geproefd heb wie Jezus is’. Opa pakt uit de doos naast hem een klein houten kribbetje. Aan de bovenkant een haakje en ook een rood lintje. ‘Toen ik vlak voor kerst weer naar huis ging kreeg ik van de boerin dit huisje en ze gaf mij ook deze kribbe met het kindje Jezus erin. Ik zal nooit vergeten wat ze zei: 'Wij wensen jou een huis toe waar de liefde van dit kindje Jezus voor altijd zal wonen’.
Marije zucht diep. ‘Als ik later groot ben, heb ik hopelijk ook heel veel verhalen’. Opa geeft haar het huisje en de kribbe. ‘Hier, deze zijn voor jou. Nu heb jij alvast één zo’n mooi verhaal om nooit te vergeten’.
Wij zullen aan onze kinderen het verhaal vertellen over de machtige daden van de Heer, de wonderen die hij heeft gedaan (Psalm 78: 4).