Het begon allemaal heel klein en voorzichtig rondom de bediening en persoon van Ben Hoekendijk en zijn vrouw Wiesje vanuit een woning aan de Da Costastraat in Putten. Het was niet meer dan een groepje enthousiastelingen dat Nederland bestormde met het evangelie van Jezus Christus. En net als in de tijd van Handelingen vonden er tekenen en wonderen plaats en kwamen veel mensen tot een levend geloof in de Here Jezus. Het werkte aanstekelijk en steeds meer mensen raakten betrokken bij Opwekking. Er werden tentcampagnes georganiseerd en onder de bezielende leiding van medeoprichter Peter Vlug ontstond er een bescheiden team van vrijwilligers. Duizenden mensen bezochten de tentcampagnes die week in week uit overal in het land werden gehouden. Alles werd gedaan door vrijwilligers en dat is door de jaren heen zo gebleven, ook toen er veel grotere evenementen werden georganiseerd. Of het nu een One Way Day was, een Mars voor Jezus, of een plaatselijk evenement, altijd was er een groep mannen en vrouwen die belangeloos meewerkte en die het evenement mogelijk maakte. Voor zover hun leeftijd en gezondheid het toelaat, zijn deze vrijwilligers van het eerste uur tot op de dag van vandaag nog steeds betrokken bij het werk van Opwekking. En als het niet meer lukt, mogen we rekenen op hun trouwe gebeden.

Verhuizing

Opwekking groeide en het huis van de buren werd aangekocht zodat de ruimte verdubbelde. Er ontstond een heus kantoor, zomaar midden in een Puttense woonwijk. Dat was niet de meest ideale situatie voor de nog steeds groeiende organisatie. Elk hoekje en elk gaatje werd gevuld. Kasten waren onpraktisch, dus aan iedere muur hingen meters boekenplanken met daarop eindeloos veel mappen en ordners. Er ontstonden steeds meer uitbouwtjes en de tuin werd volgebouwd met een schuur en een extra kantoor. In Voorthuizen werd een oude kippenschuur gehuurd voor onze technische ploeg en voor opslagruimte voor alle materialen die nodig waren voor de evenementen en de jaarlijkse Pinksterconferentie. Het was een tijd van pionieren, en iedereen genoot ervan.

Opwekking mocht meewerken aan de Missioncongressen die in Nederland werden gehouden. En dat vroeg om de nodige creativiteit om vele monden van eten te voorzien. Onze technische man maakte kookketels om voor meer dan tienduizend mensen te kunnen koken, en bedacht ook een inventief systeem om heel veel koffie tegelijkertijd te kunnen zetten. Al die extra activiteiten en materialen hadden tot gevolg dat de kippenschuur en in de twee tot kantoor omgebouwde woningen geen ruimte meer was. Het was onvermijdelijk: we moesten verhuizen, en zo werd een pand betrokken op het industrieterrein van Putten. Sindsdien zijn alle afdelingen onder één dak gehuisvest. Een andere grote verandering was, dat Joop Gankema inmiddels het stokje van Peter Vlug had overgenomen.

Pinksterconferentie

Tien jaar na de oprichting van Stichting Opwekking werd er voor het eerst een conferentie georganiseerd voor het hele gezin. Eerst op camping De Dikkenberg in Bennekom, daarna in Harskamp, om vervolgens te verhuizen naar Vierhouten. Al snel werd de gezinsconferentie tijdens Pinksteren een begrip en werd het een van de grootste christelijke evenementen in Nederland. Veertig jaar geleden begon het met een paar honderd mensen, in Vierhouten groeide het uit tot zo’n tienduizend deelnemers. Het gehucht Vierhouten werd een begrip in heel Nederland. Maar ook daar groeiden we uit ons jasje; kampeergasten moesten hutjemutje hun tenten en caravans opzetten. Niet zelden deelden ze de haringen om hun scheerlijnen aan vast te zetten, zo dicht stond iedereen op elkaar. Het dorp kon de toestroom van mensen niet meer aan, zodat de lokale autoriteiten dringend verzochten om niet meer terug te komen. Zo verkasten we noodgedwongen naar de polder. Maar de groei zette door, en nu komen jaarlijks meer dan 60.000 mensen naar de conferentie.

Dankbaar

Terugkijkend op alle zegen die we hebben ontvangen, danken we de Heer voor zijn trouw en goedheid. We zijn nooit tekortgekomen, er was altijd genoeg en zijn zegen hebben we altijd mogen ervaren. Tegelijk zijn we dankbaar voor de vele vrijwilligers die dit alles mogelijk hebben gemaakt. God heeft ervoor gekozen gewone mensen te gebruiken: mensen die Hem toegewijd zijn en op een heel praktische manier zijn liefde zichtbaar willen maken aan tienduizenden mensen in het land. Al dienend zijn we samen onderweg en ervaren we echte vriendschap. Niets geeft zo’n sterke band tussen mensen als samen werken en bouwen aan het koninkrijk van God!

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.