Het jaar 2020 is voor Opwekking een feestelijk jaar! We vieren een dubbel jubileum: het is 60 jaar geleden dat de stichting werd opgericht, en daarnaast vieren we de 50ste Pinkster­conferentie. We kijken vol verwondering en dankbaarheid terug op al die jaren waarin God het werk van onze handen zegende, en mensen door de kracht van de Heilige Geest herstel en genezing vonden. Tegelijkertijd kijken we verlangend en hoopvol naar de toekomst. Want Jezus Christus is gisteren en heden dezelfde en tot in eeuwigheid!

Hoe het begon
Het begon allemaal klein rondom de bediening en persoon van Ben Hoekendijk en zijn vrouw Wiesje vanuit een woning aan de Da Costastraat in Putten. Het was niet meer dan een groepje enthousiastelingen dat Nederland bestormde met het evangelie van Jezus Christus. En net als in de tijd van Handelingen vonden er tekenen en wonderen plaats en kwamen veel mensen tot een levend geloof in de Here Jezus. Het werkte aanstekelijk en steeds meer mensen raakten betrokken bij Opwekking. Er werden tentcampagnes georganiseerd en onder de bezielende leiding van medeoprichter Peter Vlug ontstond er een bescheiden team van vrijwilligers. Duizenden mensen bezochten de tentcampagnes die week in week uit overal in het land werden gehouden. Alles werd gedaan door vrijwilligers en dat is door de jaren heen zo gebleven. Of het nu een One Way Day was, een Mars voor Jezus, of een plaatselijk evenement, altijd was er een groep mannen en vrouwen die belangeloos meewerkte en die het evenement mogelijk maakte. Voor zover hun leeftijd en gezondheid het toelaat, zijn deze vrijwilligers van het eerste uur tot op de dag van vandaag nog steeds betrokken bij het werk van Opwekking. En als het niet meer lukt, mogen we rekenen op hun trouwe gebeden.

Verhuizing
Opwekking groeide en het huis van de buren werd aangekocht zodat de ruimte verdubbelde. Er ontstond een heus kantoor, zomaar midden in een Puttense woonwijk. Dat was niet de meest ideale situatie voor de nog steeds groeiende organisatie. Elk hoekje en elk gaatje werd gevuld. Kasten waren onpraktisch, dus aan iedere muur hingen meters boekenplanken met daarop eindeloos veel mappen en ordners. Er ontstonden steeds meer uitbouwtjes en de tuin werd volgebouwd met een schuur en een extra kantoor. In Voorthuizen werd een oude kippenschuur gehuurd voor onze technische ploeg en voor opslagruimte voor alle materialen die nodig waren voor de evenementen en de jaarlijkse Pinksterconferentie. Het was een tijd van pionieren, en iedereen genoot ervan.

Opwekking mocht meewerken aan de Missioncongressen die in Nederland werden gehouden. En dat vroeg om de nodige creativiteit om vele monden van eten te voorzien. Onze technische man maakte kookketels om voor meer dan tienduizend mensen te kunnen koken, en bedacht ook een inventief systeem om heel veel koffie tegelijkertijd te kunnen zetten. Al die extra activiteiten en materialen hadden tot gevolg dat in de kippenschuur en in de twee tot kantoor omgebouwde woningen geen ruimte meer was. Het was onvermijdelijk: we moesten verhuizen, en zo werd een pand betrokken op het industrieterrein van Putten. Sindsdien zijn alle afdelingen onder één dak gehuisvest, en is ook daar inmiddels flink uitgebreid, en het ernaast gelegen pand aangekocht. Ook op persoonlijk vlak waren er door de tijd heen grote veranderingen: Joop Gankema nam het stokje van Peter Vlug over, en toen Joop de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, werd Ruben Flach directeur van Opwekking. Vanwege de groei van het werk is de directie uitgebreid met operationeel directeur Carlino Bus,

Pinksterconferentie
Tien jaar na de oprichting van Stichting Opwekking werd er voor het eerst een conferentie georganiseerd voor het hele gezin. Eerst op de Harscamp, toen naar de Dikkenberg om vervolgens te verhuizen naar Vierhouten. Al snel werd de gezinsconferentie tijdens Pinksteren een begrip en werd het een van de grootste christelijke evenementen in Nederland. Vijftig jaar geleden begon het met een paar honderd mensen, in Vierhouten groeide het uit tot zo’n tienduizend deelnemers. Het gehucht Vierhouten werd een begrip in heel Nederland. Maar ook daar groeiden we uit ons jasje; kampeergasten moesten hutjemutje hun tenten en caravans opzetten. Niet zelden deelden ze de haringen om hun scheerlijnen aan vast te zetten, zo dicht stond iedereen op elkaar. Het dorp kon de toestroom van mensen niet meer aan, zodat de lokale autoriteiten dringend verzochten om niet meer terug te komen. Zo verkasten we noodgedwongen naar de polder. Maar de groei zette door, en nu komen jaarlijks meer dan 65.000 mensen naar de conferentie.

Dankbaar
Terugkijkend op alle zegen die we hebben ontvangen, danken we de Heer voor zijn trouw en goedheid. We zijn nooit tekortgekomen, er was altijd genoeg en zijn zegen hebben we altijd mogen ervaren. Tegelijk zijn we dankbaar voor de vele vrijwilligers die dit alles mogelijk hebben gemaakt. God kiest ervoor gewone mensen te gebruiken: mensen die Hem toegewijd zijn en op een heel praktische manier zijn liefde zichtbaar willen maken aan tienduizenden mensen in het land. Al dienend zijn we samen onderweg en ervaren we echte vriendschap. Niets geeft zo’n sterke band tussen mensen als samen werken en bouwen aan het koninkrijk van God!

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.