Familie Kerstspel
Voor de feestdagen hebben we iets speciaals voor gezinnen, families en vriendengroepen. Een gratis te downloaden vraag- en doe-spel om met elkaar tijdens de kerstdagen of oudjaarsavond te spelen. Het daagt jullie uit om kleine, grote, grappige en onvergetelijke verhalen met elkaar te delen. Maar ook om nieuwe verhalen te laten ontstaan, zodat jullie later kunnen zeggen. ‘Weet je nog vorig jaar met kerst?’ Timotheüs gelooft in het doorgeven van verhalen. Van generatie op generatie mogen we vertellen over God en Jezus. Over zijn geboorte en zijn leven onder de mensen, over zijn dood en opstanding. We mogen vertellen over Gods grote en kleine daden in ons eigen leven. Deze verhalen komen, naast kleine opdrachten, voorbij in dit spel: Waarom werd Jezus eigenlijk op aarde geboren? Hoe vierden jullie vroeger kerst? Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven? Dit is een klets-spel voor jong en oud, voor iedereen die houdt van samen plezier hebben en een laagje dieper wil delen met elkaar, óók als het geloof jou of je spelgenoten misschien niet heel veel zegt. Ga gezellig met elkaar om de tafel of de open haard zitten en pak de kaartjes erbij. Net als bij een theekransje, ach nee… Kerstkransje natuurlijk.

Spelregels
1. Zorg voor wat lekkers, doe een kaarsje aan, m.a.w. zorg voor een gezellige sfeer. 
2. Download het spel (de pdf dubbelzijdig printen), knip de kaartjes los en leg ze op een stapeltje in het midden op tafel. 
3. Maak eerst een selfie van jullie samen. Een foto om dit moment niet te vergeten. Staat iedereen erop? 
4. Lees eventueel het verhaal hieronder voor. Wat is jullie verhaal over kerst? Daar is vast een vraag over in het spel. 
5. Pak één voor één een kaartje van de stapel. Degene die het kaartje trekt leest het hardop voor. Kun je nog niet lezen, dan vraag je iemand anders om dit te doen. 
6. Beantwoord de vraag of voer de opdracht uit. Leg het kaartje weer onder op de stapel. De volgende is nu aan de beurt. 
7. Speel het spel zolang als jullie het leuk vinden of alle kaartjes aan bod zijn geweest. 
8. Berg na afloop de kaartjes op in een speciaal doosje (een elastiekje mag ook) en stop ze bij de kerstspullen. Volgend jaar kom je ze vanzelf weer tegen en zeg je tegen elkaar ‘weet je nog….’

Download het spel (pdf)

Opa, vertel eens!? 
Tekst: Annasjouk Nijhof 

‘Wow, wat is dit? In haar hand heeft Marije een klein, mooi en fijn uitgesneden huisje van hout. Bovenop zit een haakje, waar een rood lintje doorheen zit. Marije heeft het houten huisje uit een van de dozen met kerstspullen gepakt. Ze helpt opa zijn huis in kerstsfeer te brengen. Opa heeft heel veel oude kerst-spulletjes en aan alles zit een verhaal. ‘Vertel eens, opa?’. ‘O meisje, die hoort in de kerstboom. Ik was denk ik 18 jaar en het was bijna kerst…’. 

Opa begint te vertellen over lang geleden. Hij wilde wat centen verdienen en een boer kon wel wat hulp gebruiken bij het onderhoud aan de boerderij. Het was een hard bestaan voor het boerengezin. Eten was er voldoende op de boerderij, nou ja, vooral aardappels. Geld voor dingen die nu gewoon zijn, was er niet. Er was één houtkachel, badderen deed je één keer per week in de teil en geld voor nieuwe kleren was er niet. ‘Het was overdag hard werken en ik sliep in het hooi in de schuur. ’s Avonds zaten we bij elkaar in de woonkamer. Daar brandde één olielamp en we kropen zo dicht mogelijk bij het warme vuur van de haard. Aan die avonden heb ik goede herinneringen. De boer en de oudste zonen maakten kleine, houten figuurtje voor in de kerstboom. Dit huisje vond ik direct prachtig. Heb je die kleine raampjes gezien? Eén van de kinderen zette steevast halverwege de avond een lied in en de rest van het gezin zong dan mee. Prachtig klonk het en een plezier dat ze erin hadden! Ze zongen over Jezus in een kribbe en herders op het veld. Tussen het zingen door gingen ze bidden en dankten ze God voor alles van die dag. Ik snapte het niet, ik kende die verhalen niet en hoe kun je God danken als je zo weinig hebt? Achteraf heb ik mij gerealiseerd, dat ik bij dit gezin voor het eerst gehoord en geproefd heb wie Jezus is’. Opa pakt uit de doos naast hem een klein houten kribbetje. Aan de bovenkant een haakje en ook een rood lintje. ‘Toen ik vlak voor kerst weer naar huis ging kreeg ik van de boerin dit huisje en ze gaf mij ook deze kribbe met het kindje Jezus erin. Ik zal nooit vergeten wat ze zei: 'Wij wensen jou een huis toe waar de liefde van dit kindje Jezus voor altijd zal wonen’. 

Marije zucht diep. ‘Als ik later groot ben, heb ik hopelijk ook heel veel verhalen’. Opa geeft haar het huisje en de kribbe. ‘Hier, deze zijn voor jou. Nu heb jij alvast één zo’n mooi verhaal om nooit te vergeten’. 

Wij zullen aan onze kinderen het verhaal vertellen over de machtige daden van de Heer, de wonderen die hij heeft gedaan (Psalm 78: 4).

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.