Tijdens het Worship Weekend van 22 tot 24 maart worden de nieuwste Opwekkingsliederen gespeeld, gezongen en opgenomen. Henk Dik interviewde de schrijvers van drie van deze nieuwe liederen:
Reyer van Drongelen en Matt Redman.

Het Opwekking Worship Weekend (voorheen Zangfestijn) staat in het teken van aanbidding. De inspirerende workshops en seminars die op zaterdag worden aangeboden zijn helemaal op dit thema afgestemd. Daarnaast is in het programma veel ruimte ingebouwd voor ontmoeting. Dat maakt het tot een afwisselend en ontspannen weekend in contact met God en elkaar. Bovendien is het een unieke gelegenheid om alvast kennis te maken met de nieuwe Opwekkingsliederen van cd 43 en deze aan te leren. Op de nieuwe cd Opwekkingsliederen 43 komen weer twaalf prachtige liederen; geschreven door o.a. Gerald Troost, Matt Hooper, Rob Buis, Kees Kraayenoord, Matthijn Buwalda, Keith en Kristyn Getty, Reyer van Drongelen en Matt Redman.  Van Reyer worden de liederen Mijn anker en Waardig is uw Naam opgenomen, en van Matt Redman het nummer Questions, door Menno ter Beek vertaald naar het Nederlands onder de titel Vragen. Henk Dik stelde vijf vragen aan de beide componisten.

Kun je iets vertellen over je muzikale achtergrond?
Reyer: “Mijn vader is nu rector maar was een jaar of 16 geleden muziekleraar. Hij nam wel eens een keyboard of gitaar mee naar huis zodat we daarop konden spelen. Zo is de liefde voor muziek begonnen. Ik luisterde veel naar bestaande muziek, speelde dat na op de piano en nu is het mijn baan!”

Matt: “Eerlijk gezegd heb ik geen enkele muzikale vorming gehad. Ik kan zelfs geen noten lezen, ha! Dit is overigens geen aanbeveling, maar ik kwam in de muziek terecht omdat ik belangstelling had voor het leiden van de aanbidding. Gelukkig heb ik een heleboel geweldige muzikanten om mij heen en kan ik leunen op hun bekwaamheid en muzikale wijsheid wanneer ik dat nodig heb. Al heel jong heb ik besloten me te richten op het schrijven van liederen.”

Wanneer ben je begonnen met het schrijven van liederen?
Matt: “Ik begon als tiener en was een jaar of 18 toen ik in een dienst de aanbidding mocht leiden met mijn eigen lied. Inmiddels heb ik meer dan 400 liederen (mee)geschreven. Ik hou van de uitdaging om woorden en melodieën te verbinden met de glorie en genade van God. Muziek biedt daarvoor eindeloze mogelijkheden, vooral omdat het onderwerp zo inspirerend en zo oneindig is.”
 
Reyer: “Toen ik in de tienergroep van mijn kerk in Ede actief was geworden in het aanbiddingsteam kwam ik in aanraking met muziek van Hillsong en Opwekking. Zo kreeg ik de interesse om zelf liederen te gaan schrijven. Dat is nu zo’n twaalf jaar geleden. Mijn eerste lied dat werd opgenomen is Ik zie het kruis (Opw. 751); dat is een van de eerste aanbiddingsliederen die ik in het Nederlands geschreven heb.”

Wat is een favoriet lied - van jouzelf of van anderen?
Reyer: “Elk nummer heeft zijn eigen achtergrond en zit anders in elkaar, maar ik ben zelf wel weg van het liedje Wij hebben U lief (Opw. 817) dat ik schreef met Elisa Krijgsman. Mijn doel is dat het mensen pakt, krachtige waarheid bevat en mensen richt op Jezus.”

Matt: “Het hangt er vanaf waar je deze vraag stelt. In Groot-Brittannië was het lied I will offer up my life heel erg geliefd en in Amerika Better is One Day. Een lied dat grote aandacht kreeg in veel meer landen was Het hart van aanbidding (Opw. 548) en later Blessed be Your Name. Maar momenteel is eigenlijk 10.000 Redenen (Opw. 733) het lied dat het meest bekend is. Ik krijg nog altijd getuigenissen toegestuurd over wat dit lied voor mensen betekent.
Ik vind het verbazingwekkend, bijna een mysterie, hoe liederen met diepgang de harten en levens van mensen kunnen raken. Het lied waarvan ik zelf enorm kan genieten is Great are You Lord, geschreven door enkele van mijn vrienden. Het laat je zingen uit de diepte van wie je zelf bent en het schildert het portret van Hem die wij mogen aanbidden.”

Kun je iets vertellen over de achtergrond van jullie nieuwe Opwekkingsliederen?
Reyer: “In 2016 had ik het Engelstalige album Resound uitgebracht. Daarna voelde ik de behoefte om te schrijven in het Nederlands. Ik ging er een middag goed voor zitten en daar kwam Waardig is Uw naam uit voort. Ik heb het meteen gezongen als try-out op het Worship Weekend in 2017, mijn eerste jaar daar. Leuk dat het nu in de bundel terechtkomt! In datzelfde jaar kwam ik met meerdere liedschrijvers bij elkaar om nieuwe liederen voor de kerk te schrijven. Ik zat in een groepje met Matthijn Buwalda, Jeremy Keurentjes, Freek van der Brugge (LEV) en Kees Kraayenoord. Ik had eerder die dag een pakkend artikel gelezen waarin de schrijver belichtte dat de naam van Jezus de enige ‘hoop’ is in deze wereld die echte zekerheid biedt. Ik onthield dat en schreef er een refreintje bij: ‘Mijn anker, sterke God, In U alleen is mijn hoop zeker’. Dat werkten we die middag uit met de groep en zo kwam het lied Mijn anker tot stand.”

Matt: “Het lied Questions heb ik samen met Jonas Myrin geschreven. We waren halverwege een ander lied toen hij iets op de piano begon te spelen. We hebben het andere lied weggelegd en zijn verder gegaan met dit lied. Het idee van een heftig, eerlijk aanbiddingslied sprak me echt aan - zeker omdat er een element van vertrouwen dwars doorheen loopt. Zo zijn ook veel psalmen geschreven - de schrijvers van deze liederen in de Bijbel zijn heel transparant en eerlijk over hun gevoelens. God kan prima overweg met onze vragen, onze verwarring, onze angst - maar toch moeten we onze vragen wel binnen een raamwerk van eerbied brengen. De psalmist lastert God nooit en valt God ook nooit aan. Die benadering heb ik voor ogen met Vragen. Ik denk dat het zelfs heel bevrijdend kan zijn om mensen de ruimte te geven om ‘echt’ te zijn en ook hun heftige gevoelens bij de troon van God te brengen.”

Wat is jouw persoonlijke verlangen als het gaat om aanbidding?
Matt: “Ik wil mensen bemoedigen om een ontmoeting met Jezus te hebben - door zijn Woord en door zijn tegenwoordigheid - en dat ze dan zullen reageren op wat ze van Hem zien. Aanbidding is ‘zien’ en ‘zingen’- God openbaart zichzelf aan ons en wij reageren daarop.”

Reyer: “Ik zie Psalm 27 als voorbeeld van wat aanbidding is. David omschrijft het verlangen vanuit de mens om bij God te zijn, in zijn heiligdom. Waarom? Om simpelweg bij Hem te zijn, en Hem te zien in zijn liefde. Als we Hem zien, is onze enige juist reactie om Hem onze liefde en aanbidding te geven. Ik geloof met mijn hele hart dat we daarvoor zijn bestemd. Ik streef er elke aanbiddingsdienst naar om die verwondering en reactie van aanbidding in mijn eigen hart maar vooral ook de harten van mensen te laten ontwaken. Ik wil ze op Gods goedheid en heiligheid wijzen en met hen samen één geluid van dankzegging en aanbidding maken. Tegelijk is die aanbidding van de Naam van Jezus in geest en waarheid ons wapen waar geen macht der duisternis tegenop kan.” •

Tekst: Henk Dik

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.