Henk Stoorvogel

Column Henk Stoorvogel - Gewone helden

Het verhaal van Simson die de Filistijnen in zijn eentje met een ezelskaak verslaat, is legendarisch. Met de ‘slag van de gebroken ruggengraten’ heeft Simson zich de woede van de Filistijnen op de hals gehaald. Ze trekken er met een grote legermacht op uit om Simson in handen te krijgen. De Filistijnen slaan hun kamp op in Judees grondgebied en de Judeeërs beven als een rietje voor de Filistijnen.

Juda, nota bene de belangrijkste stam van Israël. De stam die door God telkens werd aangewezen om voorop te gaan in de strijd. Maar de Filistijnse overheersing heeft zelfs de stam Juda verlamd en veranderd in verraders. Zij bieden aan om Simson, de door God uitverkoren rechter, over te leveren aan de Filistijnen om hun eigen hachje te redden.

Simson heeft zich teruggetrokken in een diepe rotsspleet bij Etam. Was hij bang? Was hij het geweld moe? Of wilde hij de verdere loop van de gebeurtenissen even afwachten? De Filistijnen weten niet waar Simson is of durven hem niet in de nauwe rotsspleet aan te vallen. Drieduizend Judeeërs benaderen Simson en spreken een van de meest lafhartige zinnen uit de hele Bijbel uit: ‘Hoe kon je dit ons aandoen? Je weet toch dat de Filistijnen de baas zijn!’

Ze hebben de moed volledig opgegeven en vragen zich af waarom je nog in verzet zou komen. Waarom je je niet beter kunt neerleggen bij de status quo. ‘Hé Simson, waarom ben jij zo dom om idealen na te jagen en ons allemaal in gevaar te brengen? Je weet toch dat de Filistijnen de baas zijn?!’ Het is het lot van menig revolutionair, visionair of leider. Ze krijgen dit soort kritiek uit de meest onverwachte hoek naar zich toe geslingerd.

Er zijn mannen en vrouwen die zich met de beste intenties inzetten om de macht van de Filistijnen te breken en recht te brengen. Vaak ontstaan de mooiste nieuwe initiatieven op onconventionele manieren. De grootste zaken worden buiten het systeem geboren en oefenen in zekere zin kritiek uit op het systeem dat er niet in slaagde de impasse te doorbreken. Simsons geboorte vond plaats buiten de menselijke mogelijkheden, zijn optreden schokte het systeem.

Er moeten vossen worden gevangen, leeuwen worden gedood, Filistijnen worden verslagen. Maar de passie van één man of vrouw om een nieuwe kerk te stichten, armen te helpen of onrecht te bestrijden, is voor veel andere mensen stuitend en verontrustend. De rust van de gezapige toeschouwer wordt verstoord. De actie van de revolutionair doet een appel op de passieveling.

Misschien lukt het de zwakkere zielen om de Simsons uit hun omgeving eerst nog enige tijd te negeren, in de hoop dat de onrust een bevlieging blijkt, maar als de strijd aanwakkert en negeren niet langer een optie is, keert de negatieve energie zich vaak in eerste instantie tegen degene die het goede nastreeft en het kwade wil breken.

 

Dit artikel en vele andere zijn te vinden in Opwekking Magazine. Steun de bediening van Opwekking en neem een abonnement op Opwekking Magazine.

 

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.