Het nieuwste Opwekkingslied Jezus Overwinnaar (832) kwam voort uit vrije aanbidding tijdens een conferentie, vertelt liedschrijver en zangeres Eline Bakker. “Het was heel bijzonder hoe de Heilige Geest dat leidde.”

Voor het eerst in haar geschiedenis bracht Opwekking deze zomer een extra lied uit, Jezus Overwinnaar. Als Opwekking 832 wordt het opgenomen in de bundel. De reden om het lied uit te brengen ligt in de geestelijke kracht die ervan uitgaat, vertelt Ruben Flach: “Het is een proclamatie van de opstandingskracht en heerlijkheid van Jezus, onze Heer.”

Droom
Het lied heeft een bijzondere voorgeschiedenis die begon bij een jong meisje dat een droom had voor aanbidding en liederen schrijven. “Op mijn 16e koos ik voor Jezus en begon ik een gebedsdagboek bij te houden,” vertelt de nu 28-jarige Eline Bakker. “Als ik teruglees in dat dagboek, zie ik hoe God mijn leven stuurde.

Het is één groot getuigenis dat Hij trouw is. In de eerste jaren schreef ik wel eens liederen, maar het speelde nog niet zo’n grote rol. Twee jaar geleden wekte God die droom voor liederen schrijven opnieuw tot leven. Dat zie ik terug in mijn gebedsdagboek maar dat kwam ook door mensen die hierover profetische woorden tot mij spraken: dat ik mensen mocht zegenen door mijn liederen. Vanaf dat moment ben ik gaan bidden dat God mensen op mijn pad zou brengen die deuren voor mij zouden openen.”

Jezus' Naam
Sinds haar tienerjaren zingt Eline in aanbiddingsdiensten. Zo ook in 2017 tijdens een conferentie in Nijkerk, waar de eerste aanzet voor het lied Jezus Overwinnaar ontstond. “Na het zingen van het lied The mention of your Name gingen we over naar een stuk vrije aanbidding. Ik wilde zo graag Jezus verhogen.” Van deze dienst is een opname gemaakt die Eline inmiddels meermaals heeft teruggekeken op YouTube. “Ik zie mezelf zoeken naar woorden en een melodie om de kracht van Jezus’ naam te bezingen.

Ik wilde een soort opscheppen over Jezus.” Op de achtergrond hoor je singer-songwriter Reyer, die de dienst met piano begeleidde, overgaan op een andere melodie. “En ineens kwam het eruit en begon ik te zingen: ‘Naam boven alle namen!’ Ik bleef dat herhalen en iedereen in de zaal ging erin mee. Het was heel bijzonder hoe de Heilige Geest dat leidde.”

Schrijven
“Ik heb niet direct bedacht dat dit een lied moest worden, maar in de dagen daarna kwam die gedachte steeds meer bij me naar boven. Ik begon ervoor te bidden en mijn gebed werd verhoord: Reyer belde, die ene zin was bij hem blijven hangen en hij stelde voor om er een lied mee te schrijven. Dat was zo gaaf! Ik had inmiddels een basisversie van het lied en samen hebben we verder geschreven en daarvan een demo gemaakt. Reyer liet die demo aan Kees Kraayenoord horen toen ze een keer samen in de auto zaten. Dat wist ik niet, maar kort daarna kreeg ik een appje van Kees, die ik persoonlijk niet kende, met allemaal complimenten voor ons lied. Ik was helemaal overrompeld! Daarna appte hij of we er samen naar konden kijken en met z’n drieën zijn we tot deze definitieve versie gekomen.”

Getuigenis
Kees Kraayenoord nam het lied begin dit jaar op als aanbiddingslied voor Mozaiek0318 en kort daarna volgde Opwekking. Tijdens de Pinksterconferentie werd het lied voor het eerst gespeeld en ook live opgenomen. “Ik kon niet bij die opname zijn maar heb wel live meegekeken. Ik vond het fantastisch, kreeg tranen in mijn ogen. Het was zo bijzonder wat daar gebeurde. Je voelt iets in de geestelijke wereld gebeuren. Je hoort een diep en krachtig geluid, niet zomaar bij één woord maar bij het hele lied. Er brak echt iets open in de tent.”

Het nieuws dat Opwekking het lied uitbracht als Opwekkingslied 832 maakte ook veel los, merkte Eline. “Je ziet hoe groot het bereik van Opwekking is, want ik kreeg reacties van mensen met heel verschillende kerkelijke achtergronden. Mensen uit de kerk van mijn jeugd, de Nederlands Gereformeerde kerk, en die van mijn man, de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk. En er komen prachtige getuigenissen binnen op de video’s van het lied. Iemand vertelde dat zijn hart weer openging voor Jezus. Bij iemand anders werd op de rouwkaart geschreven: ‘Jezus leeft en ik zal leven’. Dat een tekst zo mag binnenkomen en troosten, is niet mijn verdienste, dat is Gods werk. Reyer, Kees en ik mochten daarin een kanaal zijn.”


Bekijk de video van Jezus Overwinnaar op YouTube

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.