Voor veel christenen is muziek een manier om hun geloof te beleven, om God te aanbidden en om Jezus beter te leren kennen. Dat is voor jonge kinderen niet anders.

Welke rol kan muziek spelen in het beleven van je geloof samen met je peuter of kleuter? En hoe kun je dit verrijken met spel, dat zo eigen is aan jonge kinderen? We nemen een kijkje in hun belevingswereld. Sijmen is drie jaar. Hij wijst naar de ballon in de vorm van een hart die hij in de kerk kreeg. “Mama, Jezus vindt mij heel lief.” In zijn peutergroep zongen ze die morgen: ‘Jezus
zegt: kom er maar bij. Sijmen, jij hoort ook bij Mij.’ Toen zijn naam werd gezongen, kreeg Sijmen een pluchen hart om te knuffelen. Als herinnering aan die ochtend mocht hij een hartjesballon mee naar huis nemen. Al eeuwenlang zingen ouders liedjes voor hun jonge kinderen. Waarom doen ze dat? Jonge kinderen reageren op muziek. Muziek stelt gerust, muziek zorgt voor een fijne sfeer en draagt daardoor bij aan een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Muziek nodigt ook uit tot bewegen, muziek heeft iets verrassends, muziek geeft plezier.

Spelen
Zorgen voor je pop, je vader nadoen die een fiets repareert, een grote toren bouwen (en omgooien!) - het leven van een jong kind bestaat uit spelen. Peuters en kleuters leren en ontwikkelen zich door anderen te imiteren. Al spelend ontdekken zij de wereld om hen heen door al hun zintuigen te gebruiken. Een zacht poesje aaien, ruiken aan een bloem, kijken naar de regenboog, luisteren naar het gefluit van de vogels. Wat een fantastische ervaringen voor een peuter. Hoort, ziet of doet een peuter iets voor de tweede, derde of vierde keer? Het plezier wordt alleen maar groter! In spel worden ook sociale vaardigheden geoefend. Peuters ervaren dat zij zelf in het middelpunt staan. Als je zelf een peuter hebt (gehad) herken je vast de fase waarin je dagelijks hoort: “mij!” (Dat is van mij). Door samen te spelen met andere kinderen leren ze om rekening te houden met anderen en om te delen.

Bijbelverhalen
Muziek en spel passen bij de belevingswereld van jonge kinderen. Door muziek en spel aan elkaar en aan Bijbelverhalen te verbinden, ontstaat een manier van geloof beleven die juist daarom zo goed past bij peuters en kleuters.

Een paar voorbeelden:

 • Sanne (3 jaar) heeft met haar moeder het verhaal over het verloren schaap gelezen uit de kinderbijbel. Samen zingen ze er een liedje over. Sanne heeft een knuffelschaap, dat ze tijdens het zingen verstopt en weer terugvindt. Ook haar moeder mag het schaapje een keer verstoppen. Wat een leuk spel! Sanne en haar moeder beleven samen het verhaal over het verloren schaap.
 • Robin (2 jaar) heeft gehoord over de storm op het meer. Als hij in bad zit, zingt zijn papa er een liedje over. Robin laat zijn bootje hard heen en weer gaan. En dan… is het weer rustig. Net als in het Bijbelverhaal! Natuurlijk doen ze dat heel vaak achter elkaar.
 • Wat een feest! Jezus heeft ervoor gezorgd dat de bruiloft in Kana weer verder kon gaan, want Hij veranderde water in wijn. Met muziekinstrumentjes, een mooie dansjurk en een vrolijk liedje maken Alicia (4 jaar) en haar ouders er een feestje van.

 Praktische tips om zelf aan de slag te gaan, thuis of in de kerk.

 1. Kies een Bijbelverhaal en bedenk welke boodschap je je kind mee wilt geven. Een boodschap als ‘God heeft alles gemaakt,’ of: ‘Jezus vindt jou heel lief’ past goed bij jonge kinderen. Voor hen is God degene die alles heeft gemaakt en de Vader die van je houdt.
 2. Vertel het Bijbelverhaal op een eenvoudige manier door details weg te laten en simpele woorden te gebruiken. Stel vragen waardoor je kind mee kan doen: “Welke dieren gaan er naar de boot? Wat doet een leeuw?” Laat platen zien bij het verhaal, bijvoorbeeld uit een kinderbijbel.
 3. Zoek Bijbelse liedjes die passen bij de leeftijd van je kind. Een peuterliedje is kort, heeft een eenvoudige melodielijn met veel trappetjes of logische sprongetjes en heeft een eenvoudige tekst. Veel bekende kinderliedjes zijn (te) moeilijk omdat ze veel tekst bevatten of omdat er beeldspraak in verwerkt is.
 4. Ga op zoek naar materialen die je kunnen helpen om de boodschap met je kind te beleven. Zoek het vooral in de huis-, tuin- en keukenzaken. Laat je kind ruiken, voelen, horen, zien. Pak een speelgoedhamertje en ‘bouw’ een boot tijdens het zingen van een liedje over Noach. Zing je over de muren van Jericho? Haal bij de supermarkt lege doosjes en bouw daar een muur van. Loop eromheen, en laat hem instorten! Veel verhalen zijn na te spelen met Duplo of Playmobil. Geef een poppetje een blinddoek en zing een liedje over Bartimeüs. Op het moment dat je zingt dat Jezus Bartimeüs beter maakt, halen jullie samen de blinddoek van zijn gezicht. Op deze manier verbind je spel en muziek aan Bijbelverhalen.
 5. Wist je dat jonge kinderen niet mee kunnen zingen als je te laag zingt? Jonge kinderen kunnen niet snel praten of zingen, pas dus ook je tempo aan. Zing een liedje minstens vier keer. Je zult ervaren: hoe vaker, hoe beter!
 6. Zingen met jonge kinderen kan heel goed zonder muzikale begeleiding. Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen om je geloof te kunnen beleven door muziek en spel. Zelf meedoen met het spel tijdens het zingen moedigt je kind aan.
 7. Een liedje is beleving. Zingt je kind niet mee? Geen probleem! Ieder kind beleeft een liedje op zijn eigen manier. Voor kinderen jonger dan 3 jaar is zingen sowieso nog lastig. Muziek beleven en spelen past wel heel goed bij hen.

 Bijbelse liedjes voor jonge kinderen staan op deze cd’s:

 • Zing in de Kring deel 1 / Adriëlle Schouten *
 • Wie komt er in mijn huisje - liedjes voor peuters & kleuters / Irene de Jong
 • Zing Tingeling 1+2 - 40 Bijbelse liedjes voor de allerkleinsten / Diverse artiesten *
 • Voor de allerkleinsten / Elly & Rikkert
  * van deze liedjes zijn ook boeken met spelideeën beschikbaar

Geschreven door Adriëlle Schouten
Uit het verlangen om meer christelijke liedjes te zingen met haar eigen kinderen ontstond Zing in de Kring. Kijk op www.zingindekring.nl voor meer informatie.

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.