Nederlanders doen graag vrijwilligerswerk – christenen zijn daarin het meest actief. Als vrijwilliger doen we graag iets voor een ander. Vooral voor christenen is dat een belangrijke motivatie, blijkt uit onderzoekscijfers. Voor Opwekking zijn vrijwilligers onmisbaar.

Heel veel activiteiten in onze samenleving drijven op vrijwilligerswerk. Nederland staat in de top vijf als het gaat om het aantal actieve vrijwilligers, samen met onder meer Amerika, Canada en de Scandinavische landen. Van de Nederlandse bevolking vanaf 16 jaar verricht 47 procent minimaal één keer per jaar vrijwilligerswerk en gemiddeld zijn vrijwilligers zo’n vier uur per week actief.
Het CBS doet elke twee jaar onderzoek naar vrijwilligerswerk in Nederland. Uit het onderzoek van 2019 blijkt dat mensen die behoren tot een kerkelijke gezindte vaker actief zijn als vrijwilliger dan mensen zonder denominatie: 51 procent – 49 procent, terwijl het aantal mensen dat zich rekent tot een levensbeschouwelijke groepering zo’n 46 procent van de bevolking bedraagt. Mensen die tot een kerkelijke gezindte behoren, doen vaker vrijwilligerswerk voor de kerk maar ook zetten zij zich vaker in voor andere organisaties dan mensen zonder denominatie.

Motivatie
Het CBS vraagt ook waarom mensen vrijwilligerswerk doen. Er zijn twee motieven die er uitspringen: het zelf leuk vinden om vrijwilligerswerk te doen (54,3 procent) en het fijn vinden om iets voor een ander te doen (49,9 procent). Verder blijkt dat het motief ‘het fijn vinden om iets voor een ander te doen’ zeer belangrijk is voor vrijwilligers op het gebied van sociale hulpverlening, verzorging en levensbeschouwelijke organisaties.

Nog wat feitjes
- De actiefste leeftijdsgroep zijn 35- tot 45-jarigen. Zij zijn vaak actief als vrijwilliger op school, sportclub en jeugdwerk van de kerk.
- De provincie Friesland telt de meeste vrijwilligers; inwoners van de grote steden doen het minste vrijwilligerswerk.
- De sport is de sector met de meeste vrijwilligers, gevolgd door school, jeugdwerk, verzorging en kerken.

Vrijwilligersdag
Op 7 december is het de Nationale Vrijwilligersdag. Op die dag wordt extra stilgestaan bij het belang van vrijwilligers voor de samenleving. Ook voor Stichting Opwekking zijn vrijwilligers onmisbaar. Ruben Flach: “Opwekking, en met name de Pinksterconferentie, zou niet bestaan zonder vrijwilligers. Ons vrijwilligersleger is de basis van ons werk, al meer dan 50 jaar lang. Ik wil dan ook mijn dankbaarheid uitspreken naar hen. Het is niet in woorden uit te drukken hoe trots en dankbaar we zijn voor ons team, voor iedere vrijwilliger. We zijn SAMEN OPWEKKING!”

Word ook vrijwilliger!
Ook als vrijwilliger meehelpen tijdens de opbouwweek en de Pinksterconferentie? Vrijwilligers zijn meer dan ooit nodig! Mail naar vrijwilligers@opwekking.nl, dan informeren wij je begin februari over de vacatures.

Carina Bergman

Bronnen voor de cijfers in dit artikel: CBS en NLDoet.

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.