Sinds maart 2020 – het begin van de coronacrisis – kent heel christelijk Nederland hen: Ollie en Sophie. Ze zijn de hoofdrol­spelers van de online Mozaiek Kidsdienst die elke zondagochtend om 10 uur op YouTube wordt uitgezonden.

Veel kinderen in Nederland én daarbuiten kijken wekelijks naar de avonturen die Ollie en Sophie beleven en de ontdekkingen die zij doen over Gods liefde voor hen. De hoofd­rollen worden gespeeld door de zussen Martine Schuit (27), werkzaam als ICT Operations Manager bij de gemeente Veenendaal (Ollie) en Lisanne Koudijs (29), werkzaam als Kidspastor bij Mozaiek0318 (Sophie).

Wie zijn Ollie en Sophie?
Lisanne: “Ollie en Sophie zijn broer en zus. Ze hebben geen specifieke leeftijd omdat we alle kinderen van de onderbouw willen aanspreken. Ze maken dingen mee die door jongens anders beleefd worden dan door meisjes, vandaar die rolverdeling. Sophie is een pienter, eerlijk en een beetje keurig meisje dat graag dingen goed wil doen. Ze vindt Ollie stoer; veel van wat hij doet, vindt ze leuk maar ook niet altijd.”

Martine: “Ollie is de lolbroek, hij maakt vaak grapjes. Maar soms zit hij niet lekker in zijn vel en schopt hij tegen dingen aan. Sophie helpt hem dan dingen die lastig zijn beter te begrijpen. En als Sophie onzeker is, helpt Ollie haar, maar wel op zijn eigen manier: grapjes maken om haar aan het lachen te krijgen. En soms hebben ze ruzie en gaan er weleens dingen kapot.” Lisanne, lachend: “Soms zijn dat de leukste scènes voor onszelf: een ‘trip down memory lane’, terug naar onze eigen jeugd. Wat we spelen, ligt dicht bij onszelf. Martine is iemand die de grappen zo uit haar mouw kan schudden. Je neemt een stukje van jezelf mee in het spel, maar dan in de belevingswereld van kinderen.”

Kun je iets vertellen over de opzet van het programma?
Lisanne: “We openen door de kinderen welkom te heten met de bekende woorden ‘hooooi kids, hooooi.’ We vinden het belangrijk dat de kinderen zich welkom voelen en dat ze bij het begin gelijk betrokken zijn. Vervolgens hebben we een worshipblokje en een ‘Hoe is het met’-filmpje van een kind thuis, gevolgd door een sketch van Ollie en Sophie. Tijdens deze sketch vertelt een volwassen persoon een verhaal. Vervolgens gaan Ollie en Sophie hier praktisch mee aan de slag. De worshipband speelt aansluitend aan de sketch nog een aantal liederen en daarna ronden we de dienst af door kort terug te blikken op wat we deze dienst hebben geleerd samen met de kinderen. Tot slot eindigen we met de bekende woorden ‘doooooei’ en zwaaien we de kinderen gedag.

Hoe zijn Ollie en Sophie ontstaan?
Martine: “Negen jaar geleden hadden we een Kerst gezinsdienst waarvoor een gemeente­lid een programma had geschreven met als hoofdrolspelers twee kinderen: Ollie en Sophie. Wij werden gevraagd voor die rollen en zeiden gelijk ja! In de jaren daarna zijn Ollie en Sophie nog een enkele keer teruggekomen in de kinderdiensten. Toen de coronacrisis uitbrak en er geen fysieke diensten meer waren, maakte Lisanne zich er hard voor om toch een programma voor kinderen te realiseren. Toen deed iemand de suggestie om Ollie en Sophie uit de oude doos te halen. Op 29 maart was onze eerste online Mozaiek Kidsdienst en Lisanne heeft dat in vier dagen tijd opgezet met een heel team aan enthousiaste vrijwilligers. Niet wetende dat we dit een jaar later nog steeds zouden doen!” Lisanne: “Sinds die eerste dienst groeien we nog steeds. Wij als typetjes, de worship en de techniek. Als team zijn we steeds beter op elkaar ingespeeld. God wil ons middels ons talent gebruiken om zijn liefde door te geven. Dat is een voorrecht.”

Wat is het hart achter de Mozaiek Kidsdiensten?
Lisanne: “Iedere dienst die we maken, past bij de visie van Mozaiek Kids. We verlangen ernaar dat ieder kind zich geliefd voelt, Jezus leert kennen en Gods liefde gaat uitdelen. Naast het gezin is de kerk dé plek waar kinderen al op jonge leeftijd de boodschap horen dat ze geliefd zijn en ertoe doen. Toen de fysieke kinderdiensten niet meer mogelijk waren, dacht ik: dat kan niet! Het kan niet zo zijn dat kinderen niet meer de boodschap krijgen dat er een God is die van hen houdt. De liefde die God voor alle kinderen heeft, staat centraal tijdens de diensten.

Hoe kiezen jullie de onderwerpen?
Lisanne: “De eerste serie is gebaseerd op een kinderboek over de vrucht van de Geest, dat ik las met mijn eigen kinderen. Deze diensten schreven we eerst met z’n tweeën. Inmiddels hebben we een redactieteam van vijf mensen met wie we de inhoudelijke lijn uitzetten en de diensten schrijven. We laten ons inspireren door diverse christelijke kinderboeken, de Bijbel en films. We willen onze visie in de diensten handen en voeten geven. De boodschap dat de kinderen zich geliefd mogen voelen, hopen we iedere dienst uit te dragen. Dit seizoen zoomen we in op ‘Jezus leren kennen’. In de diensten komen Bijbelverhalen naar voren over wie Jezus is en hoe Jezus doet. Per dienst formuleren we een doel: wat willen we de kinderen vertellen? Hier kiezen we de liederen op uit en schrijven we de inhoud van de sketches. We vertellen het Bijbelverhaal maar willen ook de vertaalslag maken naar de praktijk: wat betekent dit verhaal voor het kind?

Wat wij overbrengen, raakt onszelf vaak ook. Soms denk je dat je een Bijbelverhaal al goed kent, zoals de gelijkenis van de verloren zoon. Maar tijdens het spelen van dit verhaal raakte het me: dat God altijd op mij staat te wachten. Hoe kan dat? Hoe kan het dat God zoveel van mij houdt terwijl ik zoveel verkeerd doe? We proberen het verhaal dicht bij kinderen te brengen zodat ze steeds meer van Gods liefde gaan ontdekken. We geloven dat er met onze kinderdiensten een fundament in hun hart gelegd wordt waardoor ze bij tegenslagen nog steeds weten dat ze een kind van God zijn en dat Hij bij hen is.”

Bereiden jullie alles tot in de puntjes voor of is het veel improvisatie?
Lisanne: “Het redactieteam schrijft een dienst zoveel mogelijk uit en stuurt dit door naar Martine. Daarin is altijd ruimte voor grapjes van Ollie.” Martine: “Ik herschrijf het eigenlijk nooit. Ik denk altijd: als ik eenmaal mijn Ollie-pet op zet, komen de grapjes vanzelf.” Lisanne: “Martine is heel goed in improvisatie. Dat is echt haar kracht. Ik vind dat lastiger omdat ik bang ben dat we de inhoud dan niet goed overbrengen. Grappig genoeg typeert dat ook weer mijn typetje, Sophie. Toch heb ik het de afgelopen keer aangedurfd om het meer los te laten. Dat ging zo goed dat mijn man, die in het techniekteam zit, zei: ‘Je hebt nog nooit zo goed gespeeld!’ We bereiden ons hartstikke goed voor, beiden, maar we mogen er ook op vertrouwen dat God ons de boodschap geeft die we mogen overbrengen.”

Martine: “Het is ook echt een team effort, iedereen heeft een eigen inbreng. Naast een redactieteam en worshipteam zijn er ook nog een decorteam en een techniekteam. Op de website van Mozaiek hebben we leuke verwerkingsvragen en -opdrachten staan, daar zit ook een creatief team achter. In totaal zijn er wel zo’n 35 mensen bij betrokken. Het is onwijs leuk om te doen en iedereen heeft er lol in. En hoewel we niet allemaal bij elkaar komen omdat we vanwege corona de worship en de sketch los van elkaar opnemen, voelen we ons wel verbonden met elkaar. We hebben af en toe een meeting om met en voor elkaar te bidden en te delen wat ons bezighoudt.

Lisanne: “We vullen elkaar als teamleden goed aan, ieder vanuit zijn eigen talent. Het eindresultaat is daardoor altijd beter dan het plaatje dat ik van tevoren in mijn hoofd had. Daar kan ik heel erg van genieten. Het is iets bijzonders dat we van God gekregen hebben en wij weer mogen uitdelen.”

Krijgen jullie veel reacties?
Lisanne: “Elke week krijgen we mailtjes van kinderen en gezinnen. Uit wat ze delen, merk je dat de boodschap overgekomen is. In veel gezinnen gaan de gesprekken de hele week over wat ze geleerd hebben tijdens de kidsdienst met Ollie en Sophie en de liederen die gezongen zijn.” Martine: “Ook gezinnen in het buitenland kijken mee. Onlangs kregen we zelfs een reactie uit Liberia. Ik moest eerst opzoeken waar dat lag! We krijgen ook foto’s en kleurplaten. Een meisje had een God-telefoon gemaakt naar aanleiding van het thema gebed. Ze had het zo mooi gemaakt, dan schiet ik gelijk vol.”

Lisanne: “Je merkt dat er als gezin wordt gekeken. De ouders zijn daardoor betrokken bij wat de kinderen leren. Kinderen leren over God in de vertrouwde thuisomgeving. Dichterbij kan de boodschap niet komen.”

Stel dat corona morgen weg is, wat gebeurt er dan met Ollie en Sophie?
Martine: “Dan gaan we dansen en zingen: Halleluja!” Lisanne: “We gaan een feestje vieren! Ik heb weleens gedacht dat Ollie en Sophie dan zouden stoppen. Maar ik ben steeds meer gaan inzien dat we een geschenk van God hebben ontvangen. We mogen onze eigen kinderen dienen maar ook tot zegen zijn voor heel veel andere kinderen in Nederland. Daarom blijft de online Mozaiek Kidsdienst bestaan zodat kinderen thuis en ook andere kerken hier gebruik van kunnen blijven maken. Wanneer we weer fysiek samenkomen, wordt het geïntegreerd in het programma van de onderbouw waarbij er ook tijd is om een werkje te maken en te spelen. Dan kunnen we eindelijk weer fysiek in relatie staan met de kinderen. Maar we willen ook wel heel graag een keer een Ollie en Sophie-dag organiseren in de Basiliek waar alle kinderen welkom zijn.”

 

TEKST: Carina Bergman / BEELD: Mozaiek0318


Lees het digitale maartnummer

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.