De Opwekkingsliederen zijn beschikbaar via de verschillende streamingplatforms zoals Spotify. Op YouTube vind je niet alleen livevideo’s van de liederen die opgenomen zijn op de Pinksterconferentie en het Opwekking Worship Weekend, maar ook de ‘lyric video’s’ waarbij de tekst in beeld verschijnt.

Wie via YouTube Opwekkingsliederen gebruikt in een live uitzending (online / live stream), heeft te maken met auteursrecht.

Steeds meer kerken bieden voor hun samenkomsten ook een online stream. Dit gebeurt vaak via platforms als YouTube. Deze platforms hebben eigen regels over het gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken. Daarbij maken ze ook gebruik van geautomatiseerde systemen die gezongen liederen herkennen en aan de hand hiervan bepalen of het gebruik is toegestaan of niet. Oordeelt het systeem dat een gebruik niet is toegestaan, dan kan het streamende kanaal een waarschuwing krijgen of de stream stopgezet worden.

Voor Opwekkingsliederen is helaas (nog) geen eenduidige oplossing hiervoor. De situatie verschilt vaak per lied. Soms is Opwekking ook niet de laatste aangewezen partij om voor toestemming van een lied te zorgen, zoals bijvoorbeeld bij Engelstalige liederen.

We raden kerken die regelmatig online streamen aan om de liederen voorafgaand aan een livestream af te spelen in een voor later geplande ‘unlisted’ (verborgen) stream. Hierdoor zal het systeem van YouTube alvast de situatie van de liederen aangeven, zodat problemen tijdens de uiteindelijke livestream voorkomen kunnen worden.

Opwekking ontvangt regelmatig verzoeken tot zogeheten ‘whitelisting’. Hoewel gangbaar bij partijen die zelf geen beheerder zijn van auteursrechtelijk beschermde muziek, is dat bij Opwekking anders. Opwekking is ook niet zelf eigenaar van de liederen, maar heeft rekening te houden met de samenwerkende uitgever.

Er wordt gewerkt aan een structurele oplossing voor livestreaming. Meer informatie daarover volgt als deze van kracht is.

 

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.