Met het uitgeven van de Opwekkingsliederen wordt de missie van Opwekking niet alleen vorm gegeven, maar ook financieel ondersteund. Opwekking juicht het gebruik van de liederen toe omdat het bijdraagt aan geestelijke vernieuwing in Nederland en mensen helpt in hun geloofsleven. Daarbij gaan we uit van legaal gebruik, binnen de kaders die de uitgegeven liederen beschermen. Graag geven we aan de hand van onderstaande vragen een toelichting op wat onder legaal gebruik wordt verstaan:
Staan de teksten van de Opwekkingsliederen ook op internet?
De teksten van de Opwekkingsliederen bundel zijn niet integraal te vinden op internet. Als je deze wél tegenkomt, dan is dat zonder toestemming, dus illegaal. Losse liedteksten zijn soms te vinden op een site van de betreffende auteur of uitgever van het lied. Aan het gebruik van de teksten zijn auteursrechten verbonden, die door de gebruiker betaald moeten worden. In de verkoopprijs van de tekstboekjes, cd's e.d. zijn deze auteursrechten verwerkt. Wellicht worden de teksten in de toekomst wel tegen betaling aangeboden via internet. Op dit moment zijn daar nog geen concrete plannen voor. Het is om deze reden ook niet mogelijk om de tekst van één lied via e-mail bij ons aan te vragen. Wij verwijzen naar het bestaan van de bij ons te bestellen OPS Pro waarop wel alle digitale tekstbestanden staan van onze muziekuitgaven.
Waar moet ik toestemming vragen om de tekst van een Opwekkingslied over te nemen op bijvoorbeeld een geboortekaartje?
Dit valt onder het reprografisch recht en moet aangevraagd worden bij de muziekuitgever van het betreffende lied. Voor Opwekkingsliederen is dat Small Stone Media: www.smallstonemedia.com.
Ik wil Opwekkingsliederen overnemen in een liturgie voor een trouwdienst of een begrafenis. Mag dat zomaar?
Als de gemeente waar je deel van uitmaakt aangesloten is bij CCLI mogen alle liederen worden gebruikt en hoef je hiervoor geen aparte toestemming aan te vragen. Is de gemeente niet aangesloten bij CCLI dan moet je voor ieder gebruik toestemming vragen bij de diverse muziekuitgevers van de over te nemen liederen. Voor de meeste Opwekkingsliederen kun je dit doen via Small Stone Media: www.smallstonemedia.com.
Ik wil tracks van een cd overnemen op een verzamel-cd die in kleine oplage geproduceerd gaat worden. Is dit toegestaan?
De tracks zijn het eigendom van Stichting Opwekking. Overname van tracks op andere cd’s is niet toegestaan. Wie officieel een album wil uitbrengen met daarop Opwekkingsliederen, dient hiervoor contact op te nemen met de uitgever en rechtenbeheerder van Opwekkingsliederen. Neem hiervoor contact op met muziekproducties@opwekking.nl.
Zijn de Opwekkingsliederen ook in het Engels verkrijgbaar? Of in andere talen?
Niet in deze samenstelling. De originele Engelse teksten van in het Nederlands vertaalde liederen zijn in veel gevallen te bestellen bij de uitgever zoals vermeld in de copyrightgegevens van elk lied of via info@smallstonemedia.com. Een beperkt aantal Opwekkingsliederen wordt door Stichting Gave www.gave.nl, kerkelijk werk onder vluchtelingen, ook in diverse andere talen uitgegeven.
Hoe zit het met vertalingen?
We richten ons met Opwekkingsliederen in eerste instantie op oorspronkelijk Nederlandstalige liederen, maar het komt geregeld voor dat een anderstaliglied vertaald wordt in het Nederlands en in de bundel terechtkomt. Dit is niet vanzelfsprekend. Een Engelstalig lied kan voorkeur hebben, maar zal daarna opnieuw beoordeeld worden op basis van de Nederlandse vertaling. Pas als de vertaling zelf ook de voorkeur heeft binnen de selectiecommissie, kan er gekozen worden voor dit lied. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er een nieuwe vertaling gemaakt wordt waar er al een is. Dit gebeurt alleen als binnen de commissie niet voldoende draagvlak is voor de al bestaande vertaling of dat deze in details discussie oproept, maar er wel groot enthousiasme is over het lied op zich.
Ik wil bij de Opwekkingsband meespelen. Hoe doe ik dat?
De band zoekt vooral zelf muzikanten uit en niet andersom; er wordt dus naar leden gezocht als de gelegenheid of noodzaak daar is. Verschillende leden van de Opwekkingsband zijn vanuit Opwekking of de band benaderd om onderdeel te worden van de groep. Er is dan ook geen vaste procedure om je aan te melden en de vraag om mee te kunnen spelen, zal vrijwel altijd beantwoord worden met bovenstaande uitleg. Een duidelijke richtlijn die Opwekking hanteert voor bandleden: de leden zijn professioneel of semiprofessioneel muzikant en hebben bij voorkeur ook al brede ervaring.
Wat doet Buma/Stemra?
Buma/Stemra is de belangenbehartiger van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland voor wat betreft de uitvoerings- en mechanische rechten. Zij zorgen ervoor dat auteurs vergoedingen ontvangen voor het gebruik van hun composities. Wie muziek openbaar wil maken, betaalt hiervoor via Buma een vergoeding. Buma behartigt dus de uitvoeringsrechten. Daarbij valt te denken aan muziek in winkels, horecagelegenheden en kerken of optredens en concerten. Wie muziek wil verveelvoudigen op beeld- of geluidsdragers voor openbaar gebruik, heeft vooraf toestemming nodig van Stemra, want Stemra behartigt de mechanische rechten.
Wat doet CCLI?
Christian Copyright Licensing International (CCLI) verleent toestemming aan kerken en organisaties om zonder omslachtige procedures op betaalbare wijze, legaal liedteksten te mogen afdrukken en projecteren bij kerkelijke activiteiten zoals samenkomsten, huisgroepen, jeugd - en kinderwerk, tijdens conferenties en degelijke. CCLI vertegenwoordigt dus namens de auteurs en muziekuitgevers het reprografische recht en betaalt uit de ontvangen gelden de schrijvers van de liederen voor hun werk en draagt zo bij aan het ontstaan van nieuwe (Opwekkings)liederen.