Henk Stoorvogel bericht in zijn blog over de ervaringen van Jacob van 't Slot, jeugdoudste in de Vrije Evangelische Gemeente Elburg. Een aantal jaar geleden ging de hele raad - vijftien personen sterk - aan de slag met het boek Viva de Kerk. Dat bleek een inspi­rerende ontdekkings­tocht.

Diepe voren
"Toen ons oudstenteam enkele jaren geleden vernieuwd werd, besloten we met de hele raad – vijftien personen – Viva de Kerk te lezen. Elke maand bespraken we één van de tien principes van de kerk in Antiochië. Het hielp ons om elkaar te leren kennen en te bepalen hoe wij het geestelijk leiderschap in onze gemeente vorm willen geven. Het boek helpt om diepe voren te trekken en heeft ons voorbereid op de corona­crisis. We hebben als team helder voor de bril wat voor ons belangrijk is.

Radicale navolging
De principes van de prediking van Jezus als Heer en radicaal discipel­schap als norm hebben op mij persoon­lijk de diepste indruk gemaakt. Het doorspreken van deze thema’s heeft er bij ons toe geleid dat we de sprekers­lijst hebben aangepast: we wilden mensen beter helpen om Jezus radicaal na te volgen.

Van meerwaarde voor de maat­schappij
Mijn hoop voor de kerk… Dan val ik even stil. Ik vind dat best lastig in deze tijd. In onze streek zijn veel naam­christenen en ik verwacht dat velen af zullen haken van het geloof. Ik hoop dat we als kerk terug kunnen groeien naar de kern van het evangelie en van daaruit in de maat­schappij van meerwaarde zullen zijn. Nu de eredienst, het ‘zondagse feestje’ wegvalt, komt het erop aan om kerk te zijn in het dagelijks leven. Bij ons heeft dat bijvoor­beeld geleid tot het plan om met Dankdag voedsel en andere zaken aan minder­bedeelden in onze regio te geven."

Wil je zelf aan de slag met gemeente­ontwikkeling, en verlang je naar een bloeiende, veer­krachtige kerk? Kijk dan op www.vivadekerk.nl!

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.