Peter Vlug, medeoprichter en oud-directeur Opwekking, overleden

Met verdriet hebben we kennisgenomen van het overlijden van Peter Vlug sr. de afgelopen nacht. De in Haarlem geboren medeoprichter en oud-directeur van Stichting Opwekking bereikte de gezegende leeftijd van 90 jaar oud. Samen met zijn vrouw Else heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de pinksterbeweging in Nederland. Hij heeft veel betekend voor de kerk in Nederland en had tot voor kort nog gesprekken met allerlei leiders. Hij bemoedigde en was een mentor voor velen.

Peter Vlug groeide op in Haarlem in een socialistisch gezin. Na de middelbare school vond hij werk als hovenier, en die liefde voor alles wat groeit en bloeit heeft hij zijn leven lang gehouden. Tijdens zijn diensttijd leerde hij Else Hoekendijk kennen. Zij was de dochter van Karel Hoekendijk, oprichter en leider van de opwekkingsbeweging Stromen van Kracht. Via Else kwam Peter in aanraking met het christelijk geloof, en na verloop van tijd werd hij overtuigd christen.
Hij vertelt zijn bekeringsverhaal in deze video:

Nadat zij enige jaren een kindertehuis hadden geleid, raakten ze intensief betrokken bij het werk van Stromen van Kracht. Samen met Ben en Wiesje Hoekendijk richtte Peter Vlug op 1 april 1960 Stichting Opwekking op, met Ben als directeur, en Peter als zijn rechterhand. Zijn organisatietalent en dienstbaarheid kwamen hem daarbij goed van pas. De eerste jaren stonden in het teken van tentcampagnes, waarbij velen tot geloof kwamen en zieken werden genezen, in de jaren zeventig gevolgd door de One Way Days. Een familiekamp-meeting tijdens Pinksteren 1970 groeide uit tot de Pinksterconferentie in Vierhouten, dat wegens ruimtegebrek in 1996 werd verruild voor het terrein van Walibi-Holland in Biddinghuizen.

Peter Vlug nam in 1990 het stokje over van Ben Hoekendijk, en werd directeur van Stichting Opwekking. Ook was Opwekking onder meer betrokken bij de Mars voor Jezus en tal van andere lokale en landelijke initiatieven. In september 1999 droeg Peter Vlug het leiderschap over aan Joop Gankema.

“Peter is altijd actief betrokken gebleven bij Opwekking en volgde de ontwikkelingen op de voet. Ik heb hem persoonlijk leren kennen als een man die in vuur en vlam bleef voor het koninkrijk van God, vol van de Heilige Geest. Zelfs op hoge leeftijd sprak hij met onverminderde passie en bevlogenheid over zijn Heer en Heiland, en over wat Opwekking door Gods genade heeft mogen doen in Nederland. Dan straalden zijn ogen en herhaalde hij: ‘Nederland heeft Jezus nodig’, en voegde hij er aan toe: ‘en ga met je tijd mee!’. Daarmee doelde hij op de digitale ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Wat een geestkracht en wat een voorbeeld! Ik ben deze unieke man van geloof enorm dankbaar voor zijn geloofsvertrouwen en zijn gehoorzaamheid aan God.” , Ruben Flach, directeur Opwekking.

In 2021 bezocht Peter Vlug voor de laatste keer de Pinksterconferentie. Hij kwam daarvoor naar Vierhouten om letterlijk het vuur aan te steken aan het begin van de Digitale Pinksterconferentie 2021.

We bidden kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, en allen die hem liefhadden de troost en nabijheid toe van onze Heer Jezus Christus.

 

Laat een bericht achter in het condoleanceregister.

Ontvang het laatste nieuws in je inbox

Ontvang het laatste nieuws en een overzicht van alle activiteiten, producten en acties van Opwekking.